1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rus petrolüne tavan fiyat 5 Aralık'ta devrede

Rus petrolüne tavan fiyat 5 Aralık'ta devrede

ABD Hazine Bakanlığı, Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulama planının 5 Aralık’ta devreye alınacağını duyurdu.

Rus petrolüne tavan fiyat 5 Aralık'ta devrede

Enerji Günlüğü - ABD Hazine Bakanlığı, Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulamasına uymak için atılması gereken adımlara ilişkin kılavuz yayınladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, özel sektörün tavan fiyat uygulamasına uymak için atması gereken adımlar ile kaçakçılığın tespitine ilişkin rehberliğin sunulduğu bir kılavuz yayınladı. Kılavuzda, Rus ham petrolünü tavan fiyatın üzerindeki bir fiyattan satın alanlara ve kasten yanlış belgeyle işlem yapanlara, yaptırım ihlalleri nedeniyle soruşturma açılacağı ifade edildi.

Kılavuzda, denizcilik hizmetleri sağlayıcılarının Rus ham petrolünün alıcıları ve satıcıları tarafından sağlanan yanlış fiyatlandırma bilgilerinden sorumlu tutulmayacağı belirtildi.

Ayrıca tavan fiyat uygulamasına katılan hükümetlerin, uygulamanın yürütülmesine yardımcı olacak bilgileri paylaşacağının altını çizen kılavuzda, denizcilik hizmetleri sağlayıcılarının Rus petrol sevkiyatlarına ilişkin kayıtları 5 yıl boyunca saklaması gerektiği bildirildi.

RUS PETROLÜNE TAVAN FİYAT UYGULAMASI KESİNLEŞTİ

Kılavuzda, tavan fiyat uygulamasının, Rus ham petrolü için 5 Aralık’ta ve rafine ürünler için 5 Şubat 2023’te yürürlüğe gireceği kaydedildi.

ABD Hazine Bakanlığı Ekonomi Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Ben Harris, Brookings Enstitüsü’nde katıldığı bir etkinlikte Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına dair açıklama yaptı. Harris, tavan fiyatın belirlenmesi de dahil olmak üzere planın tamamen geliştirilmesinin birkaç hafta daha süreceğini söyledi.

TAVAN FİYATI UYGULAMA PLANI GEÇEN HAFTA ONAYLANMIŞTI

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları, geçen hafta Almanya’da düzenlenen toplantının ardından Rus petrolüne tavan fiyatı uygulama planının onaylandığını bildirmişti.

G7 maliye bakanlarının ortak açıklamasında, tavan fiyat seviyesinin bir dizi teknik girdiye dayalı olarak daha sonra belirleneceği kaydedilmişti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler