1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yaptırımlar petrol ticareti rotalarını değiştiriyor

Yaptırımlar petrol ticareti rotalarını değiştiriyor

Rusya ham petrol ticaretinde doğuya yöneldikçe dünya petrol ticareti rotaları da değişiyor.

Yaptırımlar petrol ticareti rotalarını değiştiriyor

Enerji Günlüğü - Rusya ham petrol ticaretinde doğuya yöneldikçe dünya petrol ticaretindeki alışılmış rotalar da değişiyor. 

Hollandalı enerji şirketi Vitol Group’un CEO’su Russell Hardy, Rusya’dan ihraç edilen ham petrolün doğulu alıcılara yönelmesiyle petrol ticaretinde rotaların değişmekte olduğunu; doğu ülkelerindeki rafinerilerde işlenen yakıtın da batı yönünde akmaya başlayacağını söyledi. 

Hardy açıklamasında Rusya’nın daha uzun mesafelerde yeni pazarlar bulacağını ve indirimli ticaret yapmak zorunda kalacağını kaydetti ve doğudaki yakıtın da Avrupa’daki arz açığını kapatmak amacıyla batıya yöneldiğini söyledi. 

Batılı ülkelerin ambargo uygulaması başladığından beri Rusya, ihracatını Doğu ülkelerine yöneltti ve ithalatın çoğunu da Çin ve Hindistan yaptı. 

Aralık ayında Rus ham petrolüne yönelik ABD ambargosunun devreye girmesiyle ABD’den Avrupa’ya yapılacak ihracatın da artacağı öngörüsünü yapan Hardy, ABD’nin Avrupa’ya ihracatının günlük ortalama 1 milyon varilden fazla olacağını bildirdi. 

BUZKIRAN TANKER SATIŞLARI PATLADI

Öte yandan ham petrol arzındaki artışa rağmen ABD’deki üretim bu miktarı karşılamaya yetecek hızda artmıyor. Rusya'nın deniz yoluyla ihraç ettiği petrol de Eylül ayının ilk haftasında günde 3,42 milyon varil; ikinci haftasında ise 2,54 milyon varil kadar azaldı. 

Bir yandan da 2022 Eylül başı itibarıyla kış hazırlığına giren armatörler, Rus ham petrolünü taşıyabilmek için buzkıran sınıfı tankerler satın alma yarışına girdi. Geçen yıl 12 adet satılan buzkıran tanker satışları 2022’nin Mayıs ve Ağustos ayları arasında 42'ye ulaştı.

DENİZ GEÇİŞİ REHBERLİĞİ DE AMBARGO KAPSAMINDA

Rusya’nın Baltık Denizi üzerinden petrol ihracatı, yaptırımlar nedeniyle çevreyle ilgili kaygıları da arttırdı. Danimarka, Rus petrolü taşıyan tankerlere rehberlik edilmesini de kapsama alan yaptırımlar yüzünden, uzman rehber kaptanların hizmet veremeyeceği ve tanker kazaları olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Baltık üzerinden geçen gemiler özellikle tehlikeli Danimarka boğazlarında yerel rehber kaptanların hizmetine ihtiyaç duyuyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler