1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye indirimli Rus petrolünün en büyük müşterilerinden

Türkiye indirimli Rus petrolünün en büyük müşterilerinden

Türkiye, Akdeniz’de Rus Ural petrolünün en büyük alıcısı olmaya devam ediyor. Türkiye, Kasım’da Rus limanlarından ihraç edilen Ural petrolünün %15’ini satın aldı.

Türkiye indirimli Rus petrolünün en büyük müşterilerinden

Enerji Günlüğü - Türkiye, 2022 yılı Kasım ayında deniz yoluyla ihraç edilen indirimli Rus Ural petrolünün %15’ini satın aldı.

Reuters'in Refinitiv ve tüccarların verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, 2022 yılı Kasım ayında Rus limanlarından Ural petrolünün toplam sevkiyat hacmi, Kazakistan'ın transit hacimleri hariç 7,5 milyon ton olarak gerçekleşti. 

Rus petrolü halen varil başına 23 dolar indirimli satılıyor. Ural hafif petrolünün varil fiyatı 60 doların altına düştü. Hindistan ve Türkiye ise bundan ciddi bir kazanç sağlıyor.

Türkiye, Akdeniz'deki Ural petrolünün ana alıcısı olmaya devam ediyor. Reuters hesaplamalarına göre, Kasım ayında Türkiye’ye yapılan teslimatlar tüm Ural petrolü deniz ihracatının yaklaşık % 15'ini oluşturdu.

HİNDİSTAN URAL PETROLÜNÜN %40’INI ALDI

Kasım'da Rus Ural hafif ham petrolü deniz kargolarının %40’ı Hindistan’a gitti. Buna KEBCO olarak satılan Kazakistan petrolünün transit geçişi dahil değil. Ural petrolünün %5'ini ise Kasım ayında Çin satın aldı.

AVRUPA’YA SEVKİYATLARIN TAMAMI RUS ŞİRKETLERİN ORTAK OLDUĞU RAFİNERİLERE

Aynı zamanda, daha önce deniz yoluyla taşınan Uralların en büyük tüketicisi olan Avrupa'ya Kasım ayında yapılan sevkiyatlar, yüzde 25’in biraz altında gerçekleşti ve neredeyse tamamı, Rus petrol şirketlerinin hisse sahibi olduğu rafinerilere teslim edildi.

Öte yandan Avrupa dizel pazarı, Aralık’ta başlayacak Rusya ham petrol ithalatı yasaklarına ve Şubat’taki petrol ürünleri ithalatı yasaklarına hazırlanıyor. Avrupa, Rusya’yı zorlayacak bir ham petrol tavan fiyatı belirlemekte ise bir uzlaşı sağlayamıyor.  

Rystad’a göre Avrupa’da dizel sıkıntısı devam edecek. Rusya’dan dizel ithalatı yasağı 5 Şubatta devreye girecek. Son günlerde ise yasaklardan önce depoları doldurma girişimleri var.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler