1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Rusya, Akkuyu`nun parasını İnter Rao hissesi satarak bulacak

Rusya, Akkuyu`nun parasını İnter Rao hissesi satarak bulacak

Enerji Günlüğü - Rusya’nın enerji kurumu İnter RAO’nun hisselerini satarak elde edilen geliri Mersin Akkuyu Nükleer Santrali inşaatına aktaracağı...

Rusya, Akkuyu`nun parasını İnter Rao hissesi satarak bulacak

Enerji Günlüğü - Rusya’nın enerji kurumu İnter RAO’nun hisselerini satarak elde edilen geliri Mersin Akkuyu Nükleer Santrali inşaatına aktaracağı kaydedildi. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, 4 gün önce Akkuyu projesi için Rusya atom kurumu Rosatom’a 22,5 milyar ruble (yaklaşık 1,5 milyar TL) para ayrılacağını belirtmişti.

ŞİRKETİN YÜZDE 13,76’SI ÖZELLEŞTİRİLECEK

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak gazetecilere yaptığı açıklamada, ’İnter RAO’nun yüzde 13,76’lık devlet hissesi paketinin özelleştirilmesi yıl sonuna kadar yapılacak. Bütçeye girecek paralar Türkiye Akkuyu Nükleer Santraline aktarılacak.” dedi.

Rus basını devlet petrol şirketi Rosneftegaz’ın, söz konusu hisse paketine ilgi duyduğunu belirtiyor. Vedomosti gazetesine konuşan Rosneftegaz yetkilisi bu haberi doğruladı. Bir gazeteye konuşan VTB Kapital kurumu uzmanı Mihail Rasstrigin, ’Türk projesi (Akkuyu) Rusya hükümetinin önceliklerinden biri, dolayısıyla Akkuyu’dan yana tercih apaçık ortada.” yorumunda bulundu. 

RUS BASININA GÖRE ÖZELLEŞTİRME GELİRİ 15 MİLYAR RUBLE

Rus basını, İnter RAO’nun 13,76’lık hisse paketinin fiyatının 15 milyar ruble olduğunu yazdı.

Aralık ayında Bakan Novak, Rus basınında Akkuyu projesinin maliyetinin daha da artabileceği yönündeki iddialarla ilgili şu değerlendirmede bulunmuştu:

’Bakanlığımız tarafından projenin maliyetinin artacağına dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Projenin finansmanı planlanan çerçevede ilerliyor. Projenin finansmanı bir kaç farklı kaynaktan yapılmaktadır. Bunlardan biri Rusya Federal Bütçesi, diğeri banka piyasasından alınan borç. Aynı zamanda Rusya tarafı Türkiye tarafına bu proje kapsamında uygulanabilecek ilave vergi teşvikleri konusunda bir talepte bulunmuştur. Bu tür teşviklerin uygulanması halinde hem projenin maliyeti düşecek hem de verimliliği artacaktır. KEK toplantıları kapsamında bunları değerlendirmeye devam edeceğiz.”

SANTRAL’İN 2022’DE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Akkuyu Nükleer santralinin 2019’da ilk ünitesi devreye girecek. Her yıl birer ünitenin hizmete girmesi ile 2022’de tamamlanacak santralde en az 3 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Santralde çalışacak Türk mühendis kadrosu için Rusya’da eğitim süreci hızlı bir şekilde devam ediyor. Türkiye santralde üretilecek elektriğin kilowatt saatinin 12,35 sentten alımını taahhüt ediyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler