1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Belarus’tan Avrupa’ya gaz naklini durdurmamasını istedi

Rusya Belarus’tan Avrupa’ya gaz naklini durdurmamasını istedi

Moskova yönetimi, Avrupa’ya doğal gaz akışını kesme tehdidinde bulunan Belarus’a gaz akışını kesmemesi çağrısında bulundu.

Rusya Belarus’tan Avrupa’ya gaz naklini durdurmamasını istedi

Enerji Günlüğü - Moskova yönetimi, Avrupa’ya doğal gaz akışını kesme tehdidinde bulunan Belarus’a gaz akışını kesmemesi çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) ile Belarus arasındaki ilişkiler göçmen krizi nedeniyle iyice gerilirken, Belarus Rus doğal gazının Avrupa’ya akışını kesme tehdidinde bulundu. Kremlin yönetimi ise Minsk yönetimine gaz akışını kesmemesi çağrısı yaptı ve Avrupa’ya gaz göndermeye devam ederek kendi sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceklerini açıkladı. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin gelişmeler üzerine, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko ile Belarus yoluyla Rus doğal gazının Avrupa’ya naklini görüştü. 

Putin yaptığı açıklamada, Belarus'un Avrupa'ya Rus doğalgaz akışını kesme olasılığını kendisine danışmadığını ve böyle bir hareketin Minsk ile kilit müttefiki Moskova arasındaki ilişkilere zarar verme riskini doğuracağını belirtti.

AB BELARUS'UN GÖÇMENLERİ KULLANDIĞINI KAYDEDİYOR

Moskova doğalgazı Belarus üzerinden Yamal-Avrupa boru hattı üzerinden Polonya'ya ulaştırıyor. Avrupa doğal gaz ithalatının %41’ini Rusya’dan gerçekleştiriyor.

AB, Aleksandr Lukaşenko rejiminin Avrupa'ya karşı hibrit bir savaş yürütmek için göçmenleri kullandığını kaydediyor. Birlik, Polonya sınırındaki göçmen krizinin ardından Belarus'a yönelik yaptırımların kapsamını genişletme kararı aldı. 

GÖÇMENLER POLONYA BELARUS ARASINDA KALDI

Belarus'ta yapılan seçimin ardından ülkede başlayan protestolar sonrası AB yönetimi, Minsk'i hedef alan bir dizi yaptırım uyguladı. Minsk yönetimi ise çoğu Iraklı olan göçmenleri, AB'nin ve NATO'nun doğu kanadını oluşturan üç ülke sınırına yığdı.Bu göçmenlerden yüzlercesi Belarus kara sınırını geçtiği andan sonra da bir daha geri alınmadı. Polonya'nın da bu kişileri almaması üzerine içlerinde çocuk ve kadınların da olduğu göçmenler iki ülke arasında yer alan yüz metre genişliğindeki insansız bölgede kaldı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler