1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya ve Bangladeş nükleerde işbirliğini sürdürecek

Rusya ve Bangladeş nükleerde işbirliğini sürdürecek

Rusya, Bangladeş’in ilk nükleer santrali olacak Roopur NGS’ye bakım, faaliyet, onarım, ekipman ve yedek parça ile yakıt sağlamanın yanısıra eğitim desteği de verecek.

Rusya ve Bangladeş nükleerde işbirliğini sürdürecek

Enerji Günlüğü - Rusya, Bangladeş’in ilk nükleer santrali olacak Roopur NGS’ye bakım, faaliyet, onarım, ekipman ve yedek parça ile yakıt sağlamanın yanısıra eğitim desteği de verecek.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev, Bangladeş ziyareti sırasında Bangladeş’in ilk nükleer santrali olacak Roopur NGS’nin inşaat sahasını da ziyaret etti. Ziyaret sırasında nükleer enerji alanındaki işbirliğinin devamına yönelik bir işbirliği anlaşması imzalandı. 

Rusya Federasyonu ve Bangladeş Halk Cumhuriyeti arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşma, Roopur NGS’nin faaliyet, bakım ve onarımında işbirliği yapmasına ilişkin bir protokolle yeniden düzenlenip imzalandı. 

Protokol, Bangladeş tarafına Roopur NGS’nin 1. ve 2. güç ünitelerinin faaliyet, bakım ve onarım işleri ile ekipman ve yedek parça sağlamanın yanısıra NGS faaliyetleri boyunca bakım ekibine eğitim verilmesi hususlarında uzun vadeli olarak Rus şirketle beraber hareket etme hakkı sağlıyor. Buna göre Rosatom bakım ve faaliyet desteği verebileceği gibi Bangaldeş tarafına Roopur NGS’nin işletilmesine verilen desteğin bir paçası olarak, yaşam döngüsü boyunca Roopur NGS’nin onarım hususlarında da yardım sağlanacak.

NÜKLEER YAKIT TEDARİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

Ayrıca protokolün ek bölümleri kapsamında, TVEL AŞ ve Bangladeş Nükleer Enerji Komisyonu arasında Roopur NGS’nin nükleer yakıt tedariğine dair bir anlaşma imzalandı. Anlaşma, Roopur NGS’nin her iki güç ünitesinin faaliyet ömrü sonuna kadar geçerliliğini koruyacak. Bu güç istasyonu, Generation III + (NPP-2006) Projesi adı altında yurt dışında inşa edilen ve 18 aylık yakıt döngüsüne bağlanacak ilk NGS olacak.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler