1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya’dan ulusal para birimi hamlesi

Rusya’dan ulusal para birimi hamlesi

Enerji Günlüğü – ABD ve AB yaptırımları ile karşı karşıya olan Rusya, Hindistan ile ticari ilişkilerinde ulusal para birimlerini kullanacak.Rusya'nın...

Rusya’dan ulusal para birimi hamlesi

Enerji Günlüğü – ABD ve AB yaptırımları ile karşı karşıya olan Rusya, Hindistan ile ticari ilişkilerinde ulusal para birimlerini kullanacak.

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun haberine göre, Rusya ile 1 milyar 220 milyon nüfusu ile Dünyanın ve Güney Asya’nın en büyük ikinci ülkesi olan Hindistan, kendi aralarındaki ilişkilerde ulusal para birimlerini kullanma mekanizmaları oluşturmak için çalışma grubu kuruyor.

Rusya Merkez Bankası, Birinci Başkan Yardımcısı Kseniya Yudayeva’nın Hindistan Rezerv Bankası Başkanı Govinadarajdan Padmanabhaha ile yaptığı görüşmeden sonra böyle bir açıklama yaptı.

Çalışma grubuna banka temsilcileri, gerekli görüldüğünde iki ülke bakanları ve ilgili bakanlıklar dahil olacak. Faaliyetleeri Rusya ve Hindistan’ın Merkez Bankaları koordine edecek.

İki ülke Birleşmiş Milletlerde G-20, BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü ve diğer farklı formatlarda yakın ilişki içinde bulunuyor. Özellikle dış politikada iki ülkenin yaklaşımları genellikle örtüşüyor.

Rusya’nın 2012’de 14 milyar doları bulan silah ihracatında Hindistan önemli bir paya sahip. Hindistan satın aldığı silahların yüzde 82’sini Rusya’dan ithal ediyor. Ayrıca iki ülke 2008 yılında Nükleer Reaktör İnşası ve Uzay alanında da anlaşmalar imzaladı.

İki ülke toplam ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 2012’de 10 milyar doları buldu. Rusya, önümüzdeki birkaç yıl içinde bu rakamı ikiye katlamayı hedefliyor.

Geçtiğimiz günlerde yapılan Avustralya'da düzenlenen G20 Ticaret Bakanları zirvesinde Türkiye, Rusya'ya dış ticarette ulusal para birimlerini kullanmayı teklif etmişti.

TÜRKİYE RUSYA’YA DOLARI BIRAKMAYI TEKLİF ETTİ

Önceki ve Sonraki Haberler