1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgar santrali yapılamayacak yerler ilan edilsin

Rüzgar santrali yapılamayacak yerler ilan edilsin

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Selahattin Baysal, rüzgâr santrali yapılamayacak yerlerin...

Rüzgar santrali yapılamayacak yerler ilan edilsin

Enerji Günlüğü - Türkiye Rüzgar Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Selahattin Baysal, rüzgâr santrali yapılamayacak yerlerin devlet tarafından topluca ilan edilmesini istedi. Baysal, bu sayede girişimcilerin boşuna vakit kaybetmeyeceklerini, projelerin daha hızlı hayata geçirilebileceğini söyledi.

RESYAD Başkanı Salahattin Baysal, Türkiye'nin elektrik üretiminde kullanılabilir rüzgar potansiyelinin 48 bin MW olarak hesaplandığını belirtti. Baysal, 15 yıldan bu yana devam eden yatırımlarla bu potansiyelin ancak 3000 MW'lik kısmının, yani 16'da birinin değerlendirilebildiğini vurguladı.

İZİN ALMADA CİDDİ SIKINTI

Rüzgar yatırımı yapmak isteyenlerin ilgili kurumlardan izin almada ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Baysal "İzin için başvurulan önemli kurumlardan biri TÜBİTAK-RAPSİM. Buraya yapılan başvurular daha sonra Genelkurmay'a, buradan da Kara, Hava, Deniz, Jandarma, Sahil Güvenlik Komutanlıkları’na gidiyor. Elde edilen sonuçlar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aracılığıyla yatırımcıya ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK’ya bildiriliyor. Bu işlemler uygulamada aşırı derecede zaman kaybına yol açıyor. TEA olumlu sonucu alınmadan da hiçbir yatırımcı inşaat dönemi öncesi işlere başlayamıyor" dedi.

BAŞVURULARI CEVAPLAMA SÜRESİ 1 AY İLE SINIRLANSIN

Baysal'ın bu sürecin kısaltılması için çözüm önerisi şöyle: TÜBİTAK, Genelkurmay ve benzeri kurumlar rüzgar santrali yapılamayacak yerleri önceden EPDK'ya bildirsin, EPDK da daha en başından buralara lisans vermesin. Kurumlar arası yazışmalar da en fazla 1 aylık cevaplama süresi verilerek hızlandırılsın. Bu sürede cevap verilmemişse olumlu görüş alındığı kabul edilsin.

HA “ÇED RAPORU” HA “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” YAZISI

Rüzgar yatırımları için (ÇED Gerekli Değildir) belgesi istenmesine rağmen tatbikatta talep edilenin ÇED Raporu'ndan hiçbir farkı olmadığını vurgulayan Selahattin Baysal, bu sorunun yasal düzenlemeyle ortadan kaldırılmasını istedi.

RESYAD Başkanı Baysal'a göre özellikle tarım ve mera alanlarında enerji yatırım izinleri de giderek imkansız hale eliyor. Rüzgar yatırımlarının gerek tarım gerekse mera alanlarına olası zararlarının asgari seviyede olduğunun tüm dünyaca kabul edildiğini kaydeden Baysal, "Yasal düzenlemelerin yanı sıra EPDK ve Enerji Bakanlığı'nın Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı RES projeleri konusunda bilgilendirip yönlendirmesi uygun olur" diye konuştu.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler