1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgar sektöründe atıklar değerlendirilecek

Rüzgar sektöründe atıklar değerlendirilecek

Rüzgar enerjisi teknoloji üreticileri, Türkiye’nin katettiği başarının sürdürülebilir kılınması için daha fazla öngörülebilirlik sağlanması gerektiğini belirttiler. 

Rüzgar sektöründe atıklar değerlendirilecek

Enerji Günlüğü - WindEurope’un 2025’ten itibaren düzenli depolamayı durdurarak geri dönüşüm ve geri kazanım konularına odaklanacağı kaydedildi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen TÜREK#10GW+ panellerinin üçüncüsü, ‘Rüzgar Enerjisi Üretiminde Yeni Teknolojiler” başlığı altında gerçekleştirildi. Panelde karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik bağlantısı nedeniyle rüzgar enerjisi alanında hidrojen kullanımı ve sektörün kurulumdan üretime kadar her alanda ürettiği atıklar geniş bir şekilde ele alındı. 

Türbinlerin, kanat, rotor ve diğer bileşenlerin geri dönüşümü, geri kazanımı ve yeniden kullanımı konusuna vurgu yapan oturum moderatörü WindEurope CEO’su Giles Dickson, WindEurope’un 2025’ten itibaren düzenli depolamayı durdurarak geri dönüşüm ve geri kazanım konularına odaklanacağını bilgisini verdi. Dickson, ‘geri kullanım, tekrar kullanım ya da çok amaçlı başka kullanımların’ gündemlerinde olduğunun altını çizdi.

Siemens Gamesa, Kuzey Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye Bölge CEO’su Clark MacFarlene de yaptığı değerlendirmede, hidrojenin tüm yenilenebilir enerji çözümleri için önem arz eden ve gelecek için yaşamsal bir yakıt olduğunu kaydetti. MacFarlene, depolama alanındaki gelişmelerin hidrojeni devreye almada büyük önem arz ettiğini ve bu alanlarda çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı. 

ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK VURGUSU

Rüzgar enerjisi teknolojilerindeki gelişmelerin karbon emisyon hedeflerine katkısının sürdürülebilirlik ekseninde tartışıldığı panelde katılımcılar, ‘Türkiye’nin rüzgarda ilk 10 ülke arasında kalabilmesi için daha fazla öngörülebilirlik sağlanması ve finanse edilebilir bir proje yapısı oluşturulması gerektiği’ konularında birleşti. 

Türkiye’nin rüzgar kurulu gücünde 10 GW’ı aşmış olmasının büyük bir başarı öyküsü olduğunun altını çizen panel katılımcıları, bu başarının sürdürülebilir kılınması için daha fazla öngörülebilirlik sağlanmasının yanı sıra yeni yarışma, YEKDEM ve benzer regülasyonların geliştirilme ve uygulanmasında ‘esneklik’ gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler