1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Rüzgar ve güneş enerjisinin geleceği tartışıldı

Rüzgar ve güneş enerjisinin geleceği tartışıldı

Enerji Günlüğü - "Gelecek Yenilenebilir Enerjide" platformu, ekolojik ve temiz enerjinin vazgeçilmezleri olan rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinin geleceğini...

Rüzgar ve güneş enerjisinin geleceği tartışıldı

Enerji Günlüğü - "Gelecek Yenilenebilir Enerjide" platformu, ekolojik ve temiz enerjinin vazgeçilmezleri olan rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinin geleceğini tartıştı.

Paris İklim Zirvesi'nde en çok tartışılan konu olan yenilenebilir enerji dönüşümü konusunda uzmanlar konuyu İzmir'de masaya yatırdı. "Gelecek Yenilenebilir Enerjide" Platformu tarafındanİzmir DoubleTree by Hilton Otel'de düzenlenen etkinlikte, "Yenilenebilir Enerji Devriminde Türkiye lider mi olacak? Takipçi mi?" sorusuna cevap arandı.

Ekolojik ve temiz enerjinin vazgeçilmezleri olan rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinin geleceğini tartıştışıldığı etkinlikte yenilenebilir enerji ve özellikle de RES'ler konusunda, Ege Bölgesi'ndeki yanlış algılamaya dikkat çekildi.

Türkiye'nin önde gelen çevre uzmanı akademisyenler ile Greenpeace'in katılımıyla gerçekleşen toplantı yoğun ilgi gördü.

POTANSİYELLERİ DEĞERLENDİRMEDE ÇOK EKSİĞİZ

Toplantıda söz alan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Cemali Dinçer, Türkiye'nin potansiyeli değerlendirme açısından yeterli olmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili; güney ve batı bölümü yılda ortalama 300 gün güneşli gün yaşıyor. 'Su akar Türk bakar' çok doğru bir söz. Potansiyelleri değerlendirmede çok eksik kalan bir ülkeyiz. Potansiyel enerjiyi sürdürülebilirlik açısından kullanabilmeliyiz. Balçova'da enerji potansiyeli var. Ondan da tam olarak yararlanamıyoruz. İzmir'de ciddi bir hava kirliliği var. Akşamları havayı solumak çok zor. Yenilenebilir enerji hava kirliliğine de çözüm getirebilir. Rüzgar enerjisi oldukça temiz bir enerji kaynağı olarak yer alıyor. Üniversitelere önemli görevler düşüyor. Yaşar Üniversite'sinde 3 yıl önce kurduğumuz Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümümüz var. Salt üniversite eğitimleriyle olmaz toplumda genel farkındalık yaratmalıyız" dedi.

YOL AYRIMINDAYIZ

Greenpeace Rüzgar Enerjisi Bölge Koordinatörü İbrahim Çiftçi yaptığı değerlendirmede yaşanan bilgi kirliliğine dikkat çekerek, " Geçmişe baktığımızda elektrik üretiminde kullandığımız bu teknolojiler diğer teknolojilerle kıyaslandığında yeni teknolojiler. Güneş enerjisi fiyatları mesela son 10 yılda yüzde 45 düşüş gösterdi. Son 10 yılda yenilenebilir enerjinin pazar payları arttı. Yenilenebilir enerji günden güne dünyadaki birçok pazarda şebeke kalitesini yakaladı. Dünya enerji piyasaları bir yöne doğru evriliyor. 2023 hedeflerimizde üretim kapasitemizi ikiye katlamak ve bununla ilgili ciddi miktarda yatırım yapmak hedefimiz var ve bu alt yapı yatırımlarını da beraberinde getirecek. Böyle bir yol ayrımındayken geçmişin teknolojilerini değil geleceğin teknolojilerine yatırım yapmanın daha mantıklı olacağını düşünebiliriz." dedi.

ŞEHİR EFSANELERİ YARATILIYOR

Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, yenilenebilir enerjide şehir efsaneleri yaratılmaya çalışıldığını kaydederek "Bir insan elinde olan kaynakları kullanmak zorundadır. Türkiye'de üretilen argümanlarla sonuç kıyaslandığında tutarsızlığı görüyoruz. Yenilenebilir enerjide her şeyden önce işi bilip konuşmak gerekiyor. Bilimsel kanıtı olmayan haber ve bilgilerle yatırım yapıldığında bunların başarıya ulaşmadığını görüyoruz. Kesinlikle ülkemizin kaynakları çok ciddiye alınmalıdır. Onun yerine de gerçekliğe ve bilgiye dayanmayan stratejiyle yapılan yatırımların sürdürülebilirliği mümkün değildir. Bütün bunların hepsinde fizibilite eksiği var. Gerekli çalışmaları, araştırmaları yapmadan yatırım yaparsanız batarsınız." dedi.

RÜZGARIN SESİNE KULAK VERELİM

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrencisi-Rügar Enerjisi Kulübü Genel Sekreteri Soner Gültekin, konuşmasında "Yetkin yetişmiş mühendislerimizin yenilenebilir enerji alanına ilgisini çekmemiz gerekiyor. Yenilenebilir enerjiye geçmediğimiz her gün kaybediyoruz. Bugün kaybettiğimiz esen rüzgâr yarın geri gelmeyecek. O yüzden yenilenebilir enerjiyi kurmadığımız her gün esen rüzgârı kaybediyoruz. Yenilenebilir enerjiye geçebilmek için rüzgârın sesine kulak verelim." ifadelerini kullandı.

VERİMLİ FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI YAPILMASI ŞART

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Nezihi Bilge, rüzgar enerjisindeki hedeflere ulaşabilmek için rekabetin de arkasında çok iyi fizibilite çalışması yapılması gerektiğini söyledi. Bilge, rüzgar enerjisinin yaşama etkisinin çok farklı olması nedeniyle Türkiye'nin geleceğinde önemli bir enerji yatırımı olarak değerlendirilebilecek RES'lere ve güneş enerjisine gereken ilgi ve önemi göstermesi gerektiğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler