1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Rüzgârın şampiyonu Polat, kömürde birinci Eren Enerji

Rüzgârın şampiyonu Polat, kömürde birinci Eren Enerji

Polat Enerji rüzgâr enerji santrali kurulu gücünde Polat Enerji ilk sırada yer alırken, kömür santrallerinde şampiyonluk 2.790 MW ile Eren Enerji'nin.

Rüzgârın şampiyonu Polat, kömürde birinci Eren Enerji

Enerji Günlüğü - Polat Enerji, son yıllarda büyük atak yapan rüzgâr enerjisinde 633 MWe’lik kurulu gücüyle Türkiye’nin en büyüğü konumunda. 

Enerji Günlüğü ve Kearney tarafından hazırlanan MW100 Türkiye’nin En Büyük 100 Elektrik Üreticisi Araştırması, rüzgâr, hidroelektrik, jeotermal, kömür ve doğal gaz santrallerinde Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerini belirledi. MW100  şirketlerinin  kurulu  güçlerinin  kaynak  bazında  dağılımı incelendiğinde doğal gaz ile hidroelektriğin son yıllarda olduğu gibi önde olduğu görülüyor. Bu iki  kaynaktan  hidroelektrikte 27.510 MWe, doğal gazda ise 23.030 MWe kurulu üretim kapasitesi bulunuyor. Hidroelektrik ve doğal gazı, 19.537 MWe’lik kurulu güçle kömür izliyor.  MW100  şirketlerinin yerli kömürde 11.022 MWe, ithal kömürde ise 8.516 MWe’lik kurulu  kapasiteleri  bulunuyor. Son yıllarda büyük yatırım yapılan ve hızla büyüyen yenilenebilir enerji kaynağı rüzgâr ise 8.895 MWe’lik kurulu kapasite ile kömürün arkasında yer alıyor.

RÜZGARIN ZİRVESİNDE POLAT ENERJİ VAR

MW100 Araştırması’na göre son yıllarda büyük atak yapan rüzgâr enerjisinde ise Türkiye’nin en büyüğü 633 MWe’lik kurulu gücüyle, Polat Enerji. İkinci sırada 624 MWe’lik kurulu gücüyle Borusan ENBW Enerji, üçüncü sırada ise 543 MWe’lik rüzgâr kurulu gücüyle Güriş Holding yer alıyor.

KÖMÜRÜN EN BÜYÜĞÜ EREN ENERJİ

Kömürde Türkiye’nin en büyük elektrik üreticisi, 2 bin 790 MWe’lik kurulu gücüyle Eren Enerji. Eren Enerji’nin hemen ardında, kömürde 2 bin 530 MWe’lik kurulu gücüyle Çelikler Holding yer alıyor. Tüm kategorilerin lideri kamu şirketi EÜAŞ ise kömürde 2 bin 424 MWe’lik kurulu gücüyle üçüncü sırada yer alıyor.

JEOTERMAL KURULUMUNDA ZORLU ENERJİ LİDER

Yenilenebilir enerjinin bir başka alanı olan jeotermalde ise kurulu güçlere Türkiye’nin en büyüğü, Zorlu Enerji. Denizli ve Manisa’da jeotermal santralleri bulunan Zorlu Enerji’nin kurulu gücü 305 MWe’ye ulaşıyor. 

Jeotermalde 260 MWe’lik kurulu gücü bulunan Güriş Holding üçüncü sırada yer alıyor. Çelikler Holding ise 213 MWe’lim kurulu gücüyle üçüncü sırada.

HİDROELEKTRİKTE EN BÜYÜK EÜAŞ

Hidroelektrik santrallerinde Türkiye’nin en büyük kurulu gücü, bir kamu kuruluşu olan Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne (EÜAŞ) ait. Aynı zamanda toplam kurulu güce göre de Türkiye’nin en büyük elektrik üreticisi olan EÜAŞ, hidroelektrikte 13 bin 892 MWe’lik kurulu güce sahip. 

EÜAŞ’ın ardından bin 444 MWe’lik kurulu gücüyle, özel sektörün en büyüğü olan Cengiz Enerji yer alıyor. Enerjisa ise bin 353 MWe’lik kurulu gücüyle hidroelektrikte Türkiye’nin üçüncü en büyük üreticisi olarak öne çıkıyor.

DOĞAL GAZDA KAMU-ENKA REKABETİ

Türkiye’nin elektrik üretiminde en büyük payı alan doğal gaz santrallerinde zirvede yine EÜAŞ yer alıyor. EÜAŞ’ın 4 bin 735 MWe kurulu gücü bulunuyor. Bütün kategorilerde EÜAŞ’ın ardından ikinci sırada yer alan ENKA, doğal gazda da 3 bin 969 MWe’lik kurulu gücüyle üçüncü sırada bulunuyor. ENKA’yı doğal gazda bin 583 MWe kurulu gücü bulunan Enerji izliyor.

OKUTUR: BÜYÜKLER YENİLENEBİLİRDE POZİSYONLARINI GÜÇLENDİRİYOR

Yenilenebilir enerjinin Türkiye’nin elektrik üretimindeki payının hızla arttığına dikkat çeken Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, "2021’de yeni kapasite artışının yüzde 89’u yenilenebilir enerji kaynaklarıyla gerçekleşti. Böylece yenilenebilir kaynakların toplam kapasitedeki payı yüzde 52’ye ulaşırken, toplam enerji üretimindeki payı ise yüzde 34 olarak gerçekleşti” dedi. 

Okutur, MW100 listesinin üst sıralarında geçmişten bugüne yer alan grupların 2021 yılında gerçekleştirdikleri rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarıyla yenilenebilir enerjideki pozisyonlarını güçlendirdiklerini de vurguladı.

KARA: ARTIK RÜZGAR VE GÜNEŞİN DE SÖZÜ GEÇİYOR

Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara ise Elektrik üretiminde kaynak dağılımında yenilenebilir kaynakların payındaki artışın devam ettiğini kaydederek, "Geçmişte hidroelektrik santralleri ile öne çıkan yenilenebilir kaynaklar kısmında artık rüzgâr ve güneşin de sözü geçiyor. Özellikle güneş enerjisi, küçük ölçekli ama yaygın yatırımlarla görünürlüğünü giderek daha fazla arttırıyor. Rüzgâr  alanında birim başına yapılan elektrik üretimine katkısının daha yüksek olmasını sağlıyor" değerlendirmesini yaptı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler