1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. RWE CEO`su Jaeger: Doğalgazda uzun vadeli sözleşmeler kaldırılmalı

RWE CEO`su Jaeger: Doğalgazda uzun vadeli sözleşmeler kaldırılmalı

Enerji Günlüğü - RWE Turkey Holding CEO'su Ralph Jaeger, doğalgaz piyasasında liberalizasyon için uzun vadeli sözleşmelerin kaldırılması gerektiğini...

RWE CEO`su Jaeger: Doğalgazda uzun vadeli sözleşmeler kaldırılmalı

Enerji Günlüğü - RWE Turkey Holding CEO'su Ralph Jaeger, doğalgaz piyasasında liberalizasyon için uzun vadeli sözleşmelerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Almanya'da bunun uygulandığını ve başarılı sonuç verdiğini belirten Jaeger, "Arz sınırlamasına gitmek doğru değil" dedi.

RWE Turkey Holding CEO'luğu görevini Temmuz 2013 itibariyle üstlenen Dr. Ralph Jaeger, İstanbul'da düzenlenen gazetecilerle tanışma toplantısında çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Divan-Elmadağ otelinde gerçekleşen toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Jaeger, doğalgaz fiyatlarıyla ilgili olarak likit bir piyasa oluşması gerektiğini belirtti. Jaeger şu değerlendirmede bulundu:

"Doğalgazda uzun vadeli sözleşmeler yapılmamalı. Almanya'da 3-5 sene önce uzun vadeli sözleşmeler kaldırıldı. Perakendecilerle olan uzun vadeli sözleşmeler de kaldırıldı. Bunun çok yararı oldu, fiyatlar düştü. Bu model burada da uygulanırsa Türkiye'nin yararına olur. Arz sınırlamalarına gitmek doğru değil" dedi. BOTAŞ'ın payının ne olduğundan çok, piyasa modelinin liberalleşmesinin önemli olduğunu belirten Jaeger, "Önemli olan piyasa modelinin liberalleşmeyi destekler nitelik taşıması" dedi.

YENİ YATIRIMLAR İÇİN FIRSATLARA BAKIYORUZ

Elektrikteki yatırımlarının şu anda sadece Denizli'deki 770 MW kurulu güce sahip doğalgaz çevrim santraliyle sınırlı olduğunu ifade eden Jaeger, "bekle-gör" politikası izlediklerini ifade etti. Jaeger, "Şu anda başka yatırım planlarımız yok. Büyük yatırımlar yaparken önümüzdeki 3-5 Seneyi çok net görüyor olmanız lazım" diye konuştu. Ralph Jaeger, elektrik fiyatlarında olağanüstü bir durumun görmediklerini ve mevcut fiyat seviyeleriyle 'idare ettikleri'ni dile getirdi. Elektrik fiyatlarınin doğalgaz fiyatlarına da bağlı olduğunu aktaran Jaeger, bu konuda önümüzdeki dönemde olumlu gelişmeler olacağına inandıklarını anlattı.

TURCAS'TAN MEMNUNUZ, DEVAM EDEBİLİRİZ

Turcas ile Denizli Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali'ndeki ortaklıklarının yeni yatırımlarda da devam ettirilip ettirilmeyeği sorusu üzerine Jaeger, Turcas ile stratejik ortak olmadıklarını söyledi. Buna rağmen, Turcas ile çalışmaktan son derece memnun olduklarını belirten Jaeger, "Başka projeler olsa yine onlarla görüşürüz tabii" diye konuştu.

CO2 DÜZENLEMELERİ LİNYİT YATIRIMINI ZORLAŞTIRIR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın verdiği beyanatta linyite odaklanan ihale istediklerini söylediğini hatırlatan Jaeger, "Linyit avantajlı ama karbonla uğraşmanız lazım. Karbondioksit düzenlemelerine taraf olduğunuzda linyit yatırımlarının geri dönüşü zor olacaktır" görüşünü dile getirdi.

GÜNEŞ ENERJİSİ TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÇEKİCİ

Yenilenebilir enerji kaynakları alanında güneş enerjisinin Türkiye için çok çekici olduğunu belirten Jaeger, "Çatıya yerleştiriyorsunuz panelinizi ve elektrik üretiyorsunuz. Çok mantıklı" dedi. Yenilenebilir enerjiye varlık yatırımı yapmadıklarını, sözleşmeler bazında çalıştıklarını belirten Jaeger, bu konuda şebekesiz erişime imkan tanınması ve tarifelerin düşmesini umut verici olarak nitelendirdi. Ancak Jaeger, bu konuda bazı kısıtlamaların bulunduğunu ve bunların çözülmesi gerektiğini de ekledi.

TÜRKİYE'DE YATIRIM İÇİN ORTAM UYGUN

Türkiye'deki ilk büyük yatırımları olan 775 MW kapasiteli Denizli Kaklık Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali çalışmalarının üç yıl sürdüğünü ve hiçbir sorunla karşılaşmadıklarını ifade eden Jaeger, en önemli noktanın yerel yönetimlerin desteğini almak olduğunu vurguladı. Bu konuda Denizli'deki yerel otoritelerin son derece olumlu ve destekleyici bir tutum sergilediğini aktaran Jeager, "Hatta, Alman Konsolosluğunun Türk idaresiyle birlikte düzenlediği yatırımcı ortaklığı toplantısında bu konuda olumlu deneyimimizi anlattık" dedi. Ralph Jaeger, ileride yatırım yaparlarsa bunun tek bir enerji kaynağına dayanmasındansa, mix olmasını tercih edeceklerini ifade etti.

YEREL YÖNETİMLERDEN BÜYÜK DESTEK GÖRDÜK

RWE olarak yıllık 50 milyar Euro gelirleri olduğunu belirten Jaeger, Avrupa'da satın almalar gerçekleştirdiklerini ama Türkiye'de sıfırdan bir yatırımı gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Ralph Jaeger, "Çok da mutlu olduk. Çünkü çok destekleyici bir ortamla karşı karşıya geldik. Yerel idarenin temsilcileriyle birlikte çalıştık ve oldukça verimliydi. Türkiye'de yatırım yapmak isteyen herkese tavsiye ederim. Hiçbir kısıtlama yok. Elbette bazı küçük Sorunlar var ama işinizde iyiyseniz bunlar aşılıyor. Türkiye kesinlikle yatırım yapılacak bir ülke" dedi.

ELEKTRİKTE TOPTAN SATIŞA ODAKLANACAĞIZ

Doğalgaz piyasasının liberalleşmesi konusunda iyimser olduğunu ve gaz piyasasının enerjiyi izlediğini düşündüğünü belirten Jaeger, somut tekliflerle liberalleşme sürecini destekleyeceklerini ifade etti. Türkiye'de elektriğin toptan satışında finansal sermaye ayağında sınırlamalar olduğunu ve kendilerinin toptan satışa odaklanacaklarını anlatan Jaeger, şöyle konuştu:

"Enerji Borsası kurulması doğru bir adım. En nihayetinde enerji bir emtiadır. Elektrik ile doğalgazın farkı; doğalgazı depolayabiliyorsunuz ama elektriği depolamak çok zor. Bizim için önemli olan EPİAŞ'ın işliyor olması. Arz ve talebin şeffaflığı gerekiyor. Finans piyasasında mesela günlük spot fiyatlar, reel fiyatlar vardır ve bunlar arz ve talebe göre belirlenir. Bizim için bunlara ulaşabilmek önemli. Sistemin standartları olması gerekiyor. Fiziksel ve finansal ticaret aynı anda yapılmalı. Fiyat sinyalleri yanlış veya zorlama olursa ekonomiyi de olumsuz etkiler. Almanya deneyimimizden de çıkarttığımız sonuç bu. Borsayı kurarken fiziksel ve finansal piyasaların birleşmesi gerek. Sadece finansal olursa piyasayı yanlış etkiler."

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler