1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sabancı enerjide zarardan kâra geçti

Sabancı enerjide zarardan kâra geçti

Enerji Günlüğü - 2014'ün ilk dokuz ayında 104 milyon TL zarar eden Sabancı Holding ve Alman E.ON ortaklığı Enerjisa, bu yılın aynı döneminde 151 milyon...

Sabancı enerjide zarardan kâra geçti

Enerji Günlüğü - 2014'ün ilk dokuz ayında 104 milyon TL zarar eden Sabancı Holding ve Alman E.ON ortaklığı Enerjisa, bu yılın aynı döneminde 151 milyon TL net kar sağladı.

Sabancı Holding, üçüncü çeyrek mali sonuçlarını açıkladı. Buna göre Sabancı Holding’in toplam varlıkları 30 Eylül 2015 itibariyle 267 milyar 235 milyon TL’ye, toplam konsolide özkaynakları ise 20 milyar 168 milyon TL'ye ulaştı.

Yılın ilk dokuz ayında, konsolide satışları 21 milyar 971 milyon TL olarak gerçekleşen Sabancı Holding'in konsolide net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18'lik artışla 1 milyar 686 milyon TL'ye yükseldi. Aynı dönemde Holding’in banka dışı konsolide net kârı da yüzde 66'lık artışla 749 milyon TL’ye çıktı.

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, 9 aylık dönem sonuçlarını değerlendirirken, "Akbank, ilk 9 ay itibariyle nakdi ve gayrinakdi kredilerini yüzde 12 büyüterek 188 Milyar TL seviyesine çıkartmıştır. Toplam mevduatlar yüzde 25 artarak 152 Milyar TL’nin üzerine çıkmıştır. Yeni sağlanan sendikasyon kredileriyle birlikte artan mevduatlar, Akbank’ın Türk ekonomisine kaynak sağlaması için pozisyonunu güçlendirmektedir" dedi.

ENERJİSA ZARARDAN KÂRA GEÇTİ

Zafer Kurtul, Grubun enerji alanındaki faaliyetlerine de değinirken "Enerjisa, 2015 yılında yüksek hidroelektrik üretimi ve üretim optimizasyon faaliyetlerinin etkisinden olumlu etkilenmeye devam etmektedir. Enerjisa, 2015 yılındaki başarılı performansı sonucunda, geçen yılın ilk dokuz ayında 104 milyon TL zarar ederken, bu yılın aynı döneminde net karını 151 milyon TL’ye yükseltti" ifadelerini kullandı.

DÜŞÜK ELEKTRİK FİYATLARI FIRSAT

Enerji sektöründeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Sabancı Holding CEO'su Kurtul, özellikle elektrik piyasasına vurgu yaptı. Kurtul şöyle dedi:

"Düşük enerji fiyatları, elektrik sektöründeki liberalleşme için çok uygun bir fırsat sunuyor. Bugün Türkiye’nin en modern, en verimli doğalgaz santrallerinin düşük elektrik fiyatları nedeniyle doğalgaz maliyetlerini karşılayamadığı için çalışmadığı zamanlarda, düşük verimli santraller alım garantili sözleşmeler sebebiyle üretime devam edebilmekte ve maalesef bu durum ülkemiz ekonomisine zarar vermektedir."

ELEKTRİKTE TAM SERBESTLİK İSTEDİ

Dağıtım bölgelerindeki yeni tarife dönemine ilişkin parametrelerin, özel sektörün yatırımlarına devam etmesi için son derece önemli olduğunu vurgulayan Zafer Kurtul şu görüş ve değerlendirmeleri dile getirdi:

"Özel sektör dağıtım şirketleri, Türkiye’deki kayıp kaçağın düşmesinde ve dolayısıyla sektördeki verimliliğin artmasında büyük rol oynuyor. Nihai tüketicilerin elektriği en uygun fiyatlarla alabilmesi, hizmet kalitesinin artması ve enerji güvenliğinin sağlanabilmesi için sektör şirketlerinin tam rekabetçi bir piyasada faaliyet gösterebilmesi ve elektrik perakende sektöründeki tam liberalleşmenin gerçekleşmesinin gerekliliğine inanıyoruz."

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇİMENTO'YA YARADI

Zafer Kurtul'un verdiği bilgiye göre Grubun çimento şirketleri, 2015 yılının ilk 9 ayında kombine net kârlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artırdı. Zafer Kurtul "Özellikle devam eden güçlü yurtiçi talep, şirketlerimizdeki enerji verimliliğine ilişkin bilgi birikimi ve teknolojik üstünlükler karlılıklarını desteklemektedir. Çimsa, Eskişehir fabrikasındaki bir hattını 55 Milyon Dolar tutarındaki yatırımla hem gri hem de beyaz çimento üretecek şekilde modifiye edecek. Bu yatırım Çimsa’nın hem katma değeri yüksek ürüne yönelmesini, hem de üretim esnekliğini artırmasını sağlayacaktır" dedi.

KORDSA GLOBAL PATENT ZENGİNİ

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, grup şirketlerinden Kordsa Global'in de geride bıraktığımız dönemi başarıyla geçirdiğini ifade etti. Kurtul "78 çalışanıyla Türkiye’den dünya çapında kullanılmak üzere teknoloji üreten, 2008’den beri yeni ürün sayısı 12’yi geçen, patent portföyü 236’ya ulaşan Kordsa Global Ar-Ge Merkezi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tüm sektörlerde ve tekstil sektöründe olmak üzere iki birincilik ile ödüllendirildi. Kordsa Global’de verimlilik artışı ve üretim yapılmakta olan gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değer kaybetmesi sonucu üretim maliyetlerindeki iyileşme, karlılığı olumlu etkiledi" diye konuştu.

TEMSA VE CARREFOURSA

Temsa Otobüs’ün ABD ve Avrupa pazarlarına yapmış olduğu satışlarla, karlılığını önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Zafer Kurtul, Şirket'in yeni otobüs ve midibüs modellerinin lansmanlarıyla yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki rekabet gücünü artırmaya devam ettiğini belirtti. Perakende zinciri Carrefoursa'nın hem mağaza açılışları, hem de Kiler satınalması sonrası Kiler mağazalarının entegrasyonuyla büyümeye devam ettiğini anlatan Zafer Kurtul, "Carrefoursa ve Kiler’in birleşmesi sonrasında sinerji fırsatlarından fayda sağlanacak" dedi.

AVIVASA BÜYÜYECEK

Zafer Kurtul, Bireysel Emeklilik Sektörünün en büyük oyuncusu konumundaki Grup Şirketi Avivasa’nın 30 Eylül 2015 itibariyle 8,5 Milyar TL’ye yakın bir fon büyüklüğüne ulaştığını, toplam katılımcı sayısını ise 800 binin üzerine çıkardığını kaydetti. Kurtul, yurt dışındaki büyüklüklere kıyasla toplam fon büyüklüğü çok düşük seviyede olan bireysel emeklilik sektörünün önümüzdeki dönemde hızlı büyümesini devam ettireceği öngörüsünü paylaştı.

SEÇİMLERİN BİTMESİ EKONOMİ İÇİN FIRSAT

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, seçim sürecinin tamamlanmasını, ekonomiye odaklanma fırsatı olarak gördüklerini de vurguladı. 

Enerji Günlüğü

... 

Önceki ve Sonraki Haberler