1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Sabancı, yerli kömür santraline destek istedi

Sabancı, yerli kömür santraline destek istedi

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Tufanbeyli Kömür Santrali'nin açılış töreninde yerli linyiti ekonomiye...

Sabancı, yerli kömür santraline destek istedi
Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Tufanbeyli Kömür Santrali'nin açılış töreninde yerli linyiti ekonomiye kazandıracak projelerin desteklenmesini istedi. Sabancı, “Aksi takdirde bu projelerin gerçekleşmesi ve devam etmesi mümkün değil” dedi. 

Sabancı Holding ve Alman E.ON ortaklığı Enerjisa’nın Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde kurduğu yerli linyitle çalışan Tufanbeyli Tömür Santrali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle resmen açıldı. 150’şer MW’lik üç üniteden oluşan Tufanbeyli Termik Santrali’nin iki ünitesi Aralık ayından bu yana elektrik üretimi yapıyor. Üçüncü ünitenin şebekeye bağlanması hazırlıkları sürüyor. 

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Tufanbeyli Termik Santrali’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada enerjinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de stratejik bir sektör olduğu görüşünü dile getirdi. Sektörün, ekonomik gelişim ve ülke insanının yaşam kalitesinin iyileştirilmesi bakımından büyük önem taşıdığını vurgulayan Güler Sabancı, bu dönemde son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını kaydederek şunları söyledi: 

“Son 10 yılda hükümetin enerji politikalarına ve ülkenin geleceğine güvenle, Türkiye elektrik ve doğalgaz sektörü toplam 100 milyar TL’lik yatırım yapıldı. İşin güzel tarafı, özel sektör tarafından Hazine garantisi olmaksızın yapıldı. Enerjisa olarak ülke geleceğine duyulan inancımızla, enerji piyasalarına ve buradaki politikalara olan güvenimizle, ortağımız E.ON ile birlikte 11 milyar dolarlık yatırımı biz yaptık. Türkiye elektrik sektöründe öncü ve lider bir kuruluş ortaya çıktı. Türkiye’nin enerjisi olarak anıyoruz. 3700 MW’ye ulaşacak kapasitemizle, kaynaklar bakımından çeşitlendirilmiş yüksek verimli bir portföye ulaştık. 14 ilde 30 milyon insana elektrik ulaştırıyoruz. Her şeyin en iyisine layık olan halkımıza daha iyi bir enerji geleceği sunmak için arkadaşlarım gece gündüz çalışıyorlar.” 

GAZ İTHALATI 6 MİLYAR DOLAR AZALACAK 

Yerli enerji kaynaklarına yapılmış yatırımların, ülke ekonomisinin büyümesi, enerji güvenliği ve cari açığın iyileştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Güler Sabancı şöyle devam etti: 

“Sayın Bakanımız çok iyi biliyor, Tufanbeyli santralimizde olduğu gibi, linyit rezervlerimizin ekonomiye kazandırılmasıyla, Türkiye’nin doğalgaz ithalat faturasının 6 milyar dolar azalacağı öngörülüyor” dedi. Tufanbeyli Termik Santrali yatırımına Alman E.ON ile ortak olmadan başladıklarını kaydeden Güler Sabancı, “E.ON CEO’su Dr. Johannes Tysen’a da teşekkür ediyorum, aynı kararlılıkla projeyi desteklediler” ifadesini kullandı. 

YERLİ KÖMÜRE DESTEKLER DEVAM ETMELİ

Yerli linyit kaynaklarını üstün teknolojiyle ekonomiye kazandırmak için destek gerektiğini vurgulayan Güler Sabancı şöyle konuştu: 

“Linyitimizin kalitesi düşük kalorili. Dolayısıyla bugün burada açılışını yapacağımız çevre dostu ileri teknoloji santralleri gerçekleştirebilmemiz için çok yüksek yatırım gerekiyor. Bugünkü piyasa koşullarında bu projelerin mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Aksi takdirde gerçekleşmesi ve devam etmesi mümkün değil. Bu konuda ilgililerden en kısa zamanda yeni düzenlemeler bekliyoruz.” 

ADANA’YA 4 MİLYAR DOLAR ENERJİ YATIRIMI

Tufanbeyli Santrali’nin Sabancı Topluluğu açısından bir başka önemi daha bulunduğunu kaydeden Güler Sabancı, “Bildiğiniz gibi Adana bizim memleketimiz. Adana’nın gönlümüzde ayrı bir yeri vardır. Topluluğumuz bu topraklarda doğdu, bu topraklarda büyüdü. Son dönemde Adanalılar bize biraz sitem ediyorlardı, buraya yeterli yatırım yapmıyoruz diye. Sadece Adana’da şimdiye kadar 450 MW’lik Tufanbeyli Termik Santrali’nin yanı sıra, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin üzerinde 600 MW’lik 6 hidroelektrik santrali gerçekleştirdik. Toroslar Dağıtım ve Satış şirketi de beraber olmak üzere son yıllarda Adana’ya 4 milyar dolarlık yatırım yaptık. Hayırlı uğurlu olsun Adanalılara…” 

"Tufanbeyli’ye sadece santral kurmadık" diyen Güler Sabancı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genel anlayışımız, biz bir yere yatırım yapıyorsak, artık oranın hemşerisi oluyoruz. Buranın zaten hemşerisiydik. Yatırım yaptığımız yerlere bütünsel bakışımız var. Sosyal sorumluluk bilincimiz var. Buna bizim kadar inanan ortağımız var, E.ON. Bu anlayışla yaptığımız yatırım, bugün Tufanbeyli’de yaklaşık 10 kişiden birine gelir sağlıyor. Çalışan güvenliği öncelikli. İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları uluslararası standartlarda kuruldu. Bu sosyal gelişmelerde erkekler kadar kadınların da rol üstlenmesi gerektiğini hep söylüyoruz. Yollar yenilendi, su kanalları açıldı. Ağaçlar dikildi. Tufanbeyli Meslek Lisesi’ni de gelecek öğrenim dönemine tamamlayacağız. Sabancı ve Enerjisa olarak inanıyoruz ki bizim işimizin özü insan, insana hizmet etmek. Halkımızın her şeyin en iyisine layık olduğuna inanarak çalışıyoruz. Amacımız insanımıza yüksek standartları sağlamak, hayat kalitesini yükseltmek. Türkiye’nin Sabancısı olarak hedefimiz budur." 

ENERJİSA 3700 MW'YE ULAŞACAK

Alman E.ON ile Sabancı Holding ortaklığı Enerjisa elektriğin üretim, dağıtım ve ticaret kollarında faaliyet gösteriyor. Ayedaş, Başkent ve Toroslar dağıtım bölgelerinde 14 ildeki 20 milyona yakın kişiye elektrik ulaştırıyor. Enerjisa, elektrik üretim ayağında ise üç rüzgar, üç doğalgaz çevrim, 12 hidroelektrik ve 1 linyit santraliyle 2800 MW’lik kurulu güce sahip. Devam eden projelerle birlikte Enerjisa’nın toplam kurulu gücünün 3700 MW’ye yükselmesi bekleniyor. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / Tufanbeyli

Önceki ve Sonraki Haberler