1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Sakarya gaz sahasını yabancı konsorsiyum geliştirecek

Sakarya gaz sahasını yabancı konsorsiyum geliştirecek

Türkiye’nin Karadeniz'deki Sakarya Doğal Gaz Sahası’nda mühendislik, ekipman, kurulum ve inşaat işlerini Subsea7 - Schlumberger konsorsiyumu yapacak.

Sakarya gaz sahasını yabancı konsorsiyum geliştirecek

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin Karadeniz'deki Sakarya Doğal Gaz Sahası’nda mühendislik, ekipman, kurulum ve inşaat işlerini Subsea7 - Schlumberger konsorsiyumu yapacak.

Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği Sakarya Doğal Gaz Sahası'nın mühendislik, ekipman, kurulum, inşaat (ECPI) ihalesini Lüksemburg merkezli bir deniz altı mühendislik, inşaat ve hizmet şirketi Subsea7 ve Fransa merkezli çok uluslu petrol sahası hizmetleri şirketi Schlumberger’in oluşturduğu konsorsiyum kazandı. Subsea 7 yaptığı açıklamada Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile büyük ölçekli bir anlaşma yaptığını doğruladı. Şirket, 750 milyon doların üzerindeki rakamları büyük ölçekli kontrat olarak tanımlıyor. Açıklamaya göre, anlaşma mühendislik, işleme, inşaat ve kurulum gibi entegre işleri kapsıyor. 

İmzalanan sözleşmenin redakte formda 29 Eylül'de duyurulduğu ve Subsea ve Conventional'ın 3. çeyrek kayıtlarında yer aldığı ifade edildi. Açıklamada proje yönetimi ve mühendislik aşamalarının halihazırda başlatıldığı, sürecin Subsea 7'nin İstanbul Ofisi'nden yönetileceği kaydedildi. 

Türkiye geçen yıl Karadeniz’deki Sakarya sahasında ilk büyük doğalgaz yatağını keşfetmişti. 2020 yılının Ekim ayında sahadaki rezerv güncellendi ve toplamda 405 milyar metreküpe çıktı. Doğalgaz üretimine 2023 yılında başlanması planlanıyor. Yıllık tüketimin dörtte biri kadarını karşılayacak hacimli üretime ise ancak 2027 yılından itibaren geçilecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler