1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Şanlıurfa’da güneş enerjili tarımsal sulama ile yüzde 50 tasarruf

Şanlıurfa’da güneş enerjili tarımsal sulama ile yüzde 50 tasarruf

Şanlıurfalı çiftçi Muhammet Özkan, tarlasına kurduğu bilgisayar destekli modern sulama sistemine güneş enerjisini de entegre ederek %50 tasarruf sağlıyor.

Şanlıurfa’da güneş enerjili tarımsal sulama ile yüzde 50 tasarruf

Enerji Günlüğü - Şanlıurfalı çiftçi Muhammet Özkan, tarlasına kurduğu bilgisayar destekli modern sulama sistemine güneş enerjisini de entegre ederek %50 tasarruf sağlıyor.

“Verimli Tarım Hikayeleri” serisine başlayan Dicle Elektrik,  Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde çiftçilik yapan Muhammet Özkan’ın hikayesini paylaştı. 600 dönüm tarlasında “pivot” denilen bilgisayar destekli modern sulama yöntemi kuran ve güneş enerjisini de sisteme entegre eden çiftçi, hem verimde hem enerjide yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Kurulum maliyeti 450 bin lira olan sistemin kullanım ömrü ise 20 yıldan fazla. Özkan finansmanı ise “Modern Basınçlı Sulama Kredileri” kapsamında Ziraat Bankası’ndan sıfır faizle temin etmiş. 

SU AKITMA MİKTARINI BİLGİSAYAR BELİRLİYOR

Muhammet Özkan kendisine ait toplam 1700 dönüm arazide yaptığı tarımsal üretimde enerji ve suyun ciddi maliyet kalemleri oluşturduğuna dikkat çekerek, “Daha az enerjiyle daha fazla sulama yapmak ve daha fazla verim elde etmek için araştırma yaptık. Pivot yönteminin dünyada kullanılan en modern teknoloji olduğunu gördük. Modern sulamanın en çok tercih edilen yöntemlerinden biri olan pivot sulamada, sistem kendi ekseni etrafında dönerek sulama yapıyor ve dönüş süresi ile su akıtma miktarı bilgisayar otomasyonuyla belirleniyor” dedi.

Dicle Elektrik Tarımsal Sulama ekipleri de Şanlıurfalı çiftçi Muhammet Özkan’ı ziyaret ederek gereken teknik altyapı desteğini verdi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler