1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Sayaç muayene süreleri yeniden belirlendi

Sayaç muayene süreleri yeniden belirlendi

Enerji Günlüğü – LPG sayaçları iki yılda bir, elektrik, su ve gaz sayaçları on yılda bir periyodik muayene yaptıracaklar, eski elektrik sayaçları...

Sayaç muayene süreleri yeniden belirlendi

Enerji Günlüğü – LPG sayaçları iki yılda bir, elektrik, su ve gaz sayaçları on yılda bir periyodik muayene yaptıracaklar, eski elektrik sayaçları 2015 yılı sonuna kadar periyodik muayene yaptırmış olacaklar.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 24/7/1994 tarihli ve 22000 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğinin bazı maddelerini değiştirirdi ve bir geçici madde ekledi. Bakanlık bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan ilanla bu değişiklikleri duyurdu.

Buna göre, Sayaçlarda periyodik muayene bildirimleri ve başvurular her yıl şubat ayının sonuna kadar yapılacak, LPG sayaçları iki yılda bir, elektrik, su ve gaz sayaçları on yılda bir periyodik muayene yaptıracaklar, eski elektrik sayaçları 2015 yılı sonuna kadar periyodik muayene yaptırmış olacaklar. Muayene süreleri, damgalandıkları yıldan başlanarak hesaplanacak. Geçici damga süresi 15 gün olacak.

Bu Yönetmelik, uzunluk, alan, hacim, kütle (ağırlık) ölçüleri, yoğunluk ölçerler (areometreler), hububat muayene aletleri, elektrik, su ve gaz sayaçları, akaryakıt sayaçları, naklimetreler, akım ve gerilim ölçü transformatörleri, demiryolu yük ve sarnıçlı vagonlar ile kanun kapsamına alınacak ölçü ve ölçü aletlerinin ayarlanması, muayenesi ve damgalanmasıyla ilgili işlemleri kapsayacak.

ŞUBAT AYININ SONUNA KADAR BİLDİRİMLER YAPILACAK

Bakanlık, periyodik muayene müracaatlarının, ölçü ve ölçü aletlerinin cins ve özelliklerine göre hangi mercilere yapılacağını, her yıl Şubat ayının son gününe kadar Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu kanalıyla radyo ve televizyondan hükümet bildirisi olarak belirli aralıklarla ilan edecek.

Damga süresini doldurmuş ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayeneleri için ilgililerce, sürenin dolduğu yılı izleyen yılın Şubat ayının son gününe kadar, Bakanlık Ölçüler ve Ayar Teşkilatı veya Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluklarına müracaat edilmesi ve muayene gününü belirleyen bir belge alınması gerekecek. Söz konusu belgenin,ölçü aletinin muayenesi yapılıncaya kadar muhafaza edilmesi ve gerektiğinde ilgililere ibraz edilmesi gerekmektedir.

Periyodik muayenelerin yaptırılması sorumluluğu gaz, elektrik ve su sayaçlarında; bu sayaçları dağıtım ağında kullanan dağıtım şirketine veya dağıtımdan sorumlu işletmeye, dağıtım ağı dışında kullanılanlar ile diğer ölçü ve ölçü aletlerinde ise, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında ölçü ve ölçü aletinden sorumlu kullanıcıya ait olacak.

Periyodik muayene için başvurulan ölçü ve ölçü aletlerinin aynı yıl içerisinde muayenelerinin yapılarak damgalanması gerekecek.

LPG SAYAÇLARI İKİ YILDA BİR, ELEKTRİK, SU VE GAZ SAYAÇLARI ON YILDA BİR PERİYODİK MUAYENE YAPTIRACAKLAR

Hassas kütle ölçüleri, 5 kg'dan yukarı kütle ölçüleri, hububat muayene aletleri,demiryolu yük ve sarnıçlı vagonları, naklimetre, akaryakıt ölçek ve sayaçları ile likit petrol gazı (LPG) sayaçlarının periyodik muayenelerinin iki yılda bir, Elektrik, su ve gaz sayaçlarının periyodik muayenelerinin on yılda bir yaptırılması zorunlu olacak. Muayene süreleri, damgalandıkları yıldan başlanarak hesaplanacak.

5 KG'A KADAR (5 KG DAHİL) ÖLÇÜ VE ÖLÇÜ ALETLERİ İKİ YILDA BİR PERİYODİK MUAYENE YAPTIRILACAK

Ölçü ve ölçü aletlerinden Uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler), Akıcı maddeler için hacimölçüleri, Kuru taneli maddeler için hacim ölçüleri, 5 kg'a kadar (5 kg dahil) hassas olmayan kütle ölçülerinin, periyodik muayenelerinin iki yılda bir Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluklarına yaptırılması zorunlu olacak.

ANİ MUAYENELERDE HATA TESPİT EDİLİRSE CEZAİ YAPTIRIM UYGULANACAK

Ani muayeneler sonucunda hatalı çalıştığı veya ayarının bozuk olduğu tespit edilen ölçü ve ölçü aletlerinin damgaları iptal edilerek; ayarları yapılıncaya kadar kullanılmamaları şartıyla bir telle bağlanıp tamir müsaade fişi ile yetki belgesine sahip tamircilere sevk edilecekler. Ayrıca bu ölçü aletleri için ölçü aleti başına uygulanmak üzere, ayarı doğru olmayan ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre idari ve cezai işlem uygulanacak.

Gaz sayaçları, diyaframlı, pistonlu, davullu, pervaneli veya türbinli sistemlere göre çalışan ve içerisinden geçen gazın hacmini m3/h olarak ölçen ölçü aletleridir.

GEÇİCİ DAMGA SÜRESİ 15 GÜN

Damgaları sökülerek tamir ve ayarı yapılan ve devamlı surette kullanılmalarında zorunluluk bulunan sayaçlar, sayaç teknisyenleri tarafından geçici damga ile damgalanacak. Geçici damga süresi on beş gün olacak. Geçici damga süresi içinde sayaç kullanıcıları tarafından Bakanlık Ölçüler ve Ayar Teşkilatına muayene ve damgalama işlemleri için müracaat edilmesi zorunlu. Bu süre içerisinde müracaat etmeyen kullanıcılara damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanma fiilinden dolayı 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre idari ve cezai işlem uygulanacak. Söz konusu ölçü aletlerinin, müracaat tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde muayenelerinin yapılması zorunlu.

ESKİ ELEKTRİK SAYAÇLARININ PERİYODİK MUAYENESİ SON TARİHİ 31/12/2015

Eklenen geçici madde ile, 1/1/2000 - 31/12/2003 tarihleri arasında piyasaya arz edilen ve halen kullanımda olan veya stokta bulunan elektrik sayaçlarından periyodik muayenesi yapılamayanların en son periyodik muayene yaptırma tarihi 31/12/2015’tir.

Bu sayaçların periyodik muayenelerini yaptırmakla yükümlü ilgililerin 2014 yılı Şubat ayı sonuna kadar muayenesi yapılacak elektrik sayaçlarının listesi ile birlikte Bakanlık Ölçüler ve Ayar Teşkilatına başvurarak 31/12/2015 tarihine kadar muayenelerini yaptırmaları zorunludur. Aksi halde cezai yaptırım uygulanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler