1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sayar: Fosil yakıtlı araçların Türkiye’de üretilmesi riski var

Sayar: Fosil yakıtlı araçların Türkiye’de üretilmesi riski var

AVERE Türkiye Elekro Mobilite Derneği Genel Sekreteri Haluk Sayar, 2030 yılına kadar yeni dizel ve benzinli araç satışı yasaklarının Avrupa’da üretimi sonlandıracağını ve bunun da bu araçların Türkiye’de üretilme riski yarattığını açıkladı.

Sayar: Fosil yakıtlı araçların Türkiye’de üretilmesi riski var

Enerji Günlüğü - AVERE Türkiye Elekro Mobilite Derneği Genel Sekreteri Haluk Sayar, 2030 yılına kadar yeni dizel ve benzinli araç satışı yasaklarının Avrupa’da üretimi sonlandıracağını ve bunun da bu araçların Türkiye’de üretilme riski yarattığını açıkladı.

AVERE Türkiye Elekro Mobilite Derneği Genel Sekreteri Haluk Sayar,  benzin ve dizel araç satışlarında getirilecek yasakların Türkiye’yi nasıl etkileyebileceğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bu gelişmelerin Türkiye’yi etkilememesinin mümkün olmadığını vurgulayan Sayar, “Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin yaptığı toplam ihracatın % 16,5’i otomotiv ihracatından oluştu. Otomotiv ihracatında en büyük pay Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin oldu. 2019'da AB ülkelerinin Türk otomotiv sektörü ihracatındaki payı, 23,4 milyar dolarla yüzde 76,6 olarak gerçekleşti. Türk otomotiv endüstrisi elektrikli araç ya da elektrikli araçlarda kullanılacak ekipman ve donanımları üretemezse, çok yakında ürettiği aracı ya da ekipmanları satacak ülke bulamayacak. Türkiye’nin kendi elektrikli otomobilini üretecek olması çok güzel, ancak konu bu kadar basit ve tek başına yeterli değil. Konu tüm Türk otomotiv sektörünü ve bağlantılı enerji, telekomünikasyon vb diğer sektörleri de ilgilendiriyor” ifadesini kullandı.

TEMİZ VARKEN KİRLİDEN UZAK DURMALIYIZ

Bu süreçte Avrupa’da üretimi sonlandırılacak benzin ve dizel motorlu araç bantlarının Türkiye’ye taşınması ve otomobillerin burada üretilme riski bulunduğuna dikkat çeken Sayar, “Geçtiğimiz sene bunun bir örneğini yaşadık, neyse ki üretici firma bu kararından vazgeçti. Şu marka bu marka Türkiye’de yatırım yapacak, iş sahaları açılacak ekonomiye faydası olacak diye sakın sevinmeyelim. Bu gibi gelişmeler Türk otomotiv sektörünün uluslararası rekabete kapanmasına yol açabilir, fosil yakıt kullanarak her yıl milyarlarca doları yurtdışına akıtmaya devam etmiş oluruz. Daha kötüsü iklim değişikliğiyle mücadelede sınıfta kalır ve önümüzdeki dönem global ticaret ve ekonominin odağı “yeşil endüstri devrimi”nde yerimizi alamayız” uyarısında bulundu.

HEDEFLER 10 YILDA ULAŞILABİLİR Mİ?

Geçtiğimiz bir yıl içerisinde Avrupa birliği ülkeleri, Kanada, Japonya, Güney Kore gibi onlarca ülke, 2050 yılına kadar Karbon nötr olma hedefi belirledi. Bu kapsamda açıklanan planlarda benzinli ve dizel araç satışlarının yasaklanması gündeme alındı. Bununla birlikte 2020 yılı itibariyle bu ülkelerde satılan araçların yaklaşık %10’u elektrikli ve elektrikli araçlara %100  geçiş için 10 senenin yeterli olup olmadığı kafalarda soru işareti yaratıyor. Bu soruya da ışık tutan Sayar, “Bu sorunun cevabı için başımızı Norveç’e doğru çevirmek yeterli. Benzinli ve dizel araçları yasaklama kararı alan ilk ülke aslında Norveç’ti üstelik bu kararını bundan 4 sene önce 2016 yılında almıştı. Bu karara göre Norveç 2025 yılında benzinli ve dizel otomobil satmayacak. Sadece 4 sene gibi kısa bir süre içerisinde geçtiğimiz ay Norveç’te satılan araçların %80’i elektrikliydi. Norveç bugün 2025 yılı hedefine ulaşmaya çok yakın. Dolayısıyla işin aslı hedef koymaktan geçiyor. Hedef belirlendikten sonra buna ulaşmak için gerekli mevzuatların hazırlanması, finansal enstrümanların yönlendirilmesi ve adımların izlenmesi şart” dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler