1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Sera gazı emisyon takibini TSE yapacak

Sera gazı emisyon takibini TSE yapacak

Enerji Günlüğü -  Türk Standartları Enstitüsü, sera gazı emisyonlarının takibinde doğrulayıcı kuruluş atandı.Türk Standartları Enstitüsü...

Sera gazı emisyon takibini TSE yapacak

Enerji Günlüğü -  Türk Standartları Enstitüsü, sera gazı emisyonlarının takibinde doğrulayıcı kuruluş atandı.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması ve Doğrulayıcı Kuruluşların Yetkilendirilmesi Tebliği kapsamında sera gazı doğrulama faaliyeti gerçekleştirmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirtilen tüm kapsamlarda doğrulayıcı kuruluş olarak yetkilendirildi. 

Sera gazı salınımlarıyla ilgili 2013'ten bu yana TS EN ISO 14064-3 standardına göre tarafsız doğrulayıcı kuruluş olarak doğrulama hizmeti veren TSE, başta havaalanları, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve özel şirketler olmak üzere 167 sera gazı doğrulama faaliyeti gerçekleştirdi. TSE bu alandaki tecrübesi ile bu yıl Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına doğrulayıcı kuruluş olarak atanmak için başvuruda bulunmuştu. Bakanlık TSE’nin başvurusunu sonuçlandırarak, Enstitüyü fosil yakıtların yanması, petrol rafinasyonu, kok üretimi ve metal sanayi, birincil alüminyum üretimi, mineral sanayi, kağıt ve selüloz üretimi, kimya sanayi, asit ve kaprolaktum üretimi olmak üzere tüm alanlarda doğrulayıcı kuruluş olarak yetkilendirildi. 

TSE bu alanda Türkiye'de en geniş teknik uzman kadrosuna sahip kuruluş olarak hizmet vermeye başladı. TSE’nin halihazırda 12 baş doğrulayıcı, 7 doğrulayıcı olmak üzere 19 uzman personeli bulunuyor.

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik çerçevesinde kapsama giren tesislerin faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını izlemesi, raporlaması ve bu raporları kendi faaliyet kategorisinde yetkilendirilen bir doğrulayıcı kuruluşa doğrulatması gerekiyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler