1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Shell Hollanda Başkanı Benschop: Doğalgaz YEK`in tamamlayıcısı

Shell Hollanda Başkanı Benschop: Doğalgaz YEK`in tamamlayıcısı

Enerji Günlüğü - Shell Hollanda Ülke Başkanı ve Clingendael Uluslararası Enerji Programı Küresel Gaz Pazarı Geliştirme Başkan Yardımcısı Dick Benschop,...

Shell Hollanda Başkanı Benschop: Doğalgaz YEK`in tamamlayıcısı

Enerji Günlüğü - Shell Hollanda Ülke Başkanı ve Clingendael Uluslararası Enerji Programı Küresel Gaz Pazarı Geliştirme Başkan Yardımcısı Dick Benschop, 6 Eylül 2012’de yaptığı konuşmada, doğalgazın Avrupa Enerji Sistemi için önemine değindi ve bu kapsamda dönüşümün desteklenmesinin gerekliliklerini vurguladı. Benschop yaptığı açıklamada “Önümüzdeki yirmi sene içinde ve sonrasındaki dönemde, daha fazla operasyonel esneklik ile gaz yakıtlı enerjinin hızlı zaman döngüsüyle doğal gaz, aralıklı olarak yenilenebilen kaynakların enerjideki toplam payını artırmak için doğal bir tamamlayıcı haline gelecektir. Elektrik sistemlerine kurulacak olan yeterli miktarda gaz yakıtlı kapasite seviyeleri oluşturmak, uzun mesafelere tedarik sağlayan büyük ölçüde genişletilmiş enerji hatlarından daha mantıklı olacaktır. Çizilen bu rota doğrultusunda hem mevcut gaz hem de elektrik alt yapıları korunacaktır” dedi.
Sürecin ekonomik gerekliliklerini de göz önünde tuttuğu konuşmasında Benschop tüm Avrupa’nın küresel gaz pazarının parçası olmasının hem yarar sağlayacağını hem de Avrupa’da daha çevreci bir üretim anlayışının hakim olacağını dile getirdi. Sürecin yavaş işlediğini ama bir gereklilik olduğunu belirten Benschop, “Avrupa Komisyonu ve ulusal hükümetlerin Avrupa enerji politikasını yeniden düşünmeleri gerekmektedir. Enerji üretiminde geciktirilen yatırımlar olduğu görülmektedir. Her geçen gün daha fazla kömür yakılmaktadır. Avrupa’nın izlediği gerçek rota “kömür+yenilenebilir enerjidir.” Kömür, kömürle gaz arasındaki fiyat değer farkı tarafından; yenilenebilir enerji kaynakları ise aşağı düşecek olan sübvansiyonlarla yönlendirilmektedir. Bu Avrupa’yı karbon sızıntısı ve dolayısıyla sanayisizleşme sürecinin devam etmesi noktasına getiriyor” dedi.
Konuşmada Karbon Yakalama ve Depolama (CCS) teknolojisinin öneminden ve enerji sektörüne getireceği faydalardan bahsedilmiştir. Belirlenen hedeflere ulaşmak için 2030 yılına kadar teknolojinin faydalı ve güvenli olduğunun kanıtlanması ve bunun kamu tarafından kabul edilerek maliyet etkin bir şekilde uygulamaya konulması gerektiği konuşmada vurgulanmıştır.