1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Shell: Pazardan daha hızlı büyümek istiyoruz

Shell: Pazardan daha hızlı büyümek istiyoruz

Enerji Günlüğü - Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de pazardan daha hızlı bir büyüme sağlamak istediklerini söyledi. Akaryakıtta...

Shell: Pazardan daha hızlı büyümek istiyoruz

Enerji Günlüğü - Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de pazardan daha hızlı bir büyüme sağlamak istediklerini söyledi. Akaryakıtta promosyon yasağına sıcak bakmadığını ifade eden Erdem, dağıtıcı sayısına sınırlama getirilmemesi gerektiğini de belirtti. Kaya gazı aramalarında 1000 metreye kadar indiklerini belirten Erdem, 3500 metreye kadar ineceklerini söyledi. 

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyeleriyle bir araya gelerek çeşitli açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı. “Türkiye, gelişmek, büyümek istediğimiz bir ülke" diyen Ahmet Erdem, bu yıl için hedefledikleri büyüme rakamlarına doğru koştuklarını belirtti. "Kimyasal ürünler, havacılık ve deniz yakıtı satışlarımız var. Özellikle kimyasalda iyi büyümelerimiz var. 23 limanda hizmet verdiğimiz denizcilik tarafında da hızlı büyüme söz konusu. Çeyrek milyar metreküple giden doğalgaz ticaretimiz daha da büyüdü, 1.1 milyar metreküpe ulaştı."

PAZARDAN DAHA HIZLI BÜYÜME

Türkiye'nin büyüyen bir pazar olduğunu ifade eden Ahmet Erdem, "Siz de bunun bir parçası olarak kalmak istiyorsanız büyümeye devam etmeniz gerekiyor" dedi. Pazarın ötesinde bir büyüme hedefinin de söz konusu olabileceğini anlatan Erdem, "Biz de bunu istiyoruz. Hem kentlerde, hem karayolu üzerinde şebekeyi geliştirmek gerekiyor. Bu manada büyümemiz olacak" dedi.

KAYA GAZI İÇİN 1000 METREYE İNDİK

Shell’in Türkiye açısından son yılların en büyük gelişmesini "arama ve üretim işine tekrar başlamak" olarak ifade eden Ahmet Erdem, "Akdeniz'deki sismik çalışmaların verileri henüz çok yeni, detaylı değerlendirme çalışması devam ediyor" diye konuştu. Güneydoğu'daki kaya petrolü araştırmalarının da devam ettiğini aktaran Ahmet Erdem şunları söyledi:

"Kuyu açmada 1000 metreyi bugün itibariyle geçtik. Henüz dikey kazı olarak devam ediyor. Yatay inceleme için daha epey var. 3500 metrelere kadar inmemiz gerekiyor. Karadeniz'de TPAO'nun gemisiyle yeniden sismik çalışmalar yapıldı. Çok başarılı oldu. Sonuçlar değerlendirilecek."

HEDEF ARANMAMIŞ VE AZ ARANMIŞ BÖLGELER

Ahmet Erdem, Türkiye'deki arama ve üretim hedeflerini, aranmamış ya da az aranmış bölgelerde arama yapmak ve Diyarbakır petrol bölgesinde bulunduğu varsayılan rezervleri de yerüstüne çıkarmak olarak ifade etti. Erdem, Akdeniz'de Antalya Alanya açıklarında deniz derinliği ortalamasının 2 bin metre civarında olduğu Türk karasularında da arama çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

ÇÖZÜM SÜRECİ GÜVEN SAĞLIYOR

Güneydoğu'daki çözüm sürecinin, bölgedeki güvenlikle ilgili sonuçlarını "tüm firmalar için olumlu sonuçlar getirecek gelişmeler" olarak değerlendiren Ahmet Erdem, "Biz bölgede ilk yola çıktığımızda çözüm süreci bu aşamaya gelmemişti. Ama böyle olması, bize de oradaki çalışmalar konusunda biraz daha güven ve rahatlık sağlıyor. O bölgede başka yatırımlar gündeme gelirse faydası olacaktır" dedi.

DAĞITICI SAYISI KISITLANMAMALI

Ahmet Erdem, akaryakıt dağıtım sektöründe giderek artan oyuncu sayısına bir sınırlama getirilip getirilmemesi gerektiği konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

"Bence mevcut düzenlemenin herkesin önünü açan bir yapısı var. Öyle de olması lazım. Sınırlanması doğru olmaz. Üç beş istasyonluk şirketler de olabilir. Bence kurallara uyulduktan sonra böylesi bir rekabet tüketicinin de sektörün de faydasına. Dolayısıyla kısıtlama doğru değil. Tabii bu şartlarda yeni yatırım ne kadar ekonomik olur, o da girişimcilerin düşüneceği bir şey. Ülke büyüdükçe akaryakıt da büyüyor dağıtıcı sayısının da artması normal. Tabii dağıtıcı sayısı bunun çok daha üzerinde artıyor, bunu da belirtelim..."

KİLOMETRE TAHDİDİ KALKMALI MI? 

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem'e, akaryakıt sektöründe istasyonlar arasındaki kilometre sınırının kaldırılması tartışmaları da soruldu. Çok az da satsa, fazla da satsa, her bir istasyon için asgari bir harcama tutarı gerektiğinin altını çizen Erdem, “Kurulacak istasyonların bu dengeyi tutturması lazım. Yoksa hizmet kalitesi düşer. Sektörün standartlarının düşmemesi, emniyet çevre sıkıntısı yaşanmaması için de bu işin bir dengesi olması gerektiğini düşünüyorum. Bu mesafe mi olur başka bir şey mi olur bakmak lazım..."

PROMOSYON YASAĞI SERBESTLİĞE SIĞAR MI? 

Promosyonun yasaklanmasının serbest piyasa yapısına ne kadar uyacağının tartışılabileceğini ifade eden Ahmet Erdem, "Çünkü neticede ne istediğine karar veren müşteri. Promosyon yapan yapmayan, farklı ürünle promosyon yapan, bunların hepsi olabilir sektörde. Hakikaten belli şeyleri denemeniz gerekiyor" görüşünü dile getirdi.

KAÇAĞA KARŞI MÜCADELE BAŞARILI

Akaryakıt kaçakçılığının birden fazla nedeni bulunduğunu ifade eden Ahmet Erdem, Türkiye’nin bulunduğu bölgedeki istikrarsızlıkların da kaçak-sahte ürün ticaretini etkileyen faktörler arasında yer aldığını aktardı. Son dönemde alınan etkin önlemler sayesinde, akaryakıttaki kaçakçılığın önemli ölçüde azaldığını belirten Erdem, “Bu konuda kararlılıkla yürütülen mücadelenin devam ederek başarılı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

AKARYAKIT TASARRUFLU KULLANILSIN 

Türkiye'de akaryakıt tasarrufu bilincini artırmak gerektiğini vurgulayan Erdem, "Diyeceksiniz ki, akaryakıt ticareti yaparken bunu nasıl yapacaksınız?" dedikten sonra şöyle devam etti:

"Hepimizin sorumluluğu var. Yılda 60 milyar dolar civarında ithal enerji tüketiyoruz. Aşırı tüketim sürdürülebilir değil. Sektörler üzerinde de zararları olabilir. Birtakım sert tedbirlerin alınmasına kadar da gidebilir. Hem tüketiciye karşı da sorumluluk var. Çok istisnai ülkeler hariç, enerji her yerde pahalı olmaya başladı. O manada hem tüketiciye değer yaratmak hem de işini sürdürülebilir kılmak anlamında çalışmalar yapıyoruz."

İSTASYON SAHİPLERİYLE 2015’TE MASAYA OTURULACAK

İstasyon sahipleriyle dağıtıcılar arasındaki intifa sözleşmelerinin süresinin 2015'te dolacağına işaret eden Erdem, "Dolayısıyla o dönemde herkesin kendi stratejisi çerçevesinde şebekesine yatırım yapmaya yön vereceği bir dönem olacak. 2015'te, 2010'daki gibi herkes kendi stratejisi doğrultusunda yatırımını yapacak" diye konuştu.

AKARYAKIT DAĞITICI SAYISI 80'E YAKLAŞTI

Önceki ve Sonraki Haberler