1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Shell ve PetroChina'dan Avustralya’da kömür damarlı gaz yatırımı

Shell ve PetroChina'dan Avustralya’da kömür damarlı gaz yatırımı

Shell ve PetroChina tarafından Avustralya’nın Queensland Eyaleti’nde 6,4 milyar dolar yatırımla kömür damarlı doğalgaz üretilecek.

Shell ve PetroChina'dan Avustralya’da kömür damarlı gaz yatırımı

Enerji Günlüğü - Shell ve PetroChina tarafından Avustralya’nın Queensland Eyaleti’nde 6,4 milyar dolar yatırımla kömür damarlı doğalgaz üretilecek.

Avustralya'nın Queensland Eyaleti son on yılın en büyük enerji yatırımına hazırlanıyor. Hollanda merkezli enerji şirketi Royal Dutch Shell ile Çinli petrol devi PetroChina ortaklığı Arrow Energy tarafından eyalette ülkenin en büyük kömür damarlı doğalgaz kaynağının ilk fazının geliştirilmesi için nihai yatırım kararı aldındı. Shell tarafından yapılan açıklamaya göre, 10 milyar Avustralya Doları (6,4 ABD Doları) değerinde olan ilk faz Surat Doğal Gaz Projesi ile yılda 90 milyar metreküpe kadar doğalgaz üretilebilecek. Üretilen doğalgaz Shell’in Curtis Adası'ndaki LNG tesisine gönderilecek.  

Shell ve PetroChina tarafından geliştirilen projenin inşaatının bu yıl, ilk gaz satışının 2021'de başlaması bekleniyor.

Shell geçtiğimiz Şubat ayında Avustralya’da kömür kaynaklı gaz faaliyetleri için güneş elektriği kullanacağını ve bu çerçevede 120MW kapasiteli Gangarri Güneş Enerjisi Santrali'nin kurulum çalışmalarına başladığını açıklamıştı. 

Kömür damarlı (Coal Seam Gas - CSG) gaz sayesinde eyalette çağdaş yeni nesil kayaç gazı çıkarılması ve üretilmesi büyük bir artış kaydetti. Bu da Avustralya’nın LNG ihracatında Katar ile liderlik yarışına önemli katkı sağlıyor. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler