1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Shell kömür bazlı gaz üretiminde güneş elektriği kullanacak

Shell kömür bazlı gaz üretiminde güneş elektriği kullanacak

Shell, Avustralya’da kuracağı ve kömür kaynaklı gaz faaliyetleri için kullanacağı 120MW Gangarri Güneş Enerjisi Santrali'nin kurulum çalışmalarına başladı.

Shell kömür bazlı gaz üretiminde güneş elektriği kullanacak

Enerji Günlüğü - Shell, Avustralya’da kuracağı ve kömür kaynaklı gaz faaliyetleri için kullanacağı 120MW Gangarri Güneş Enerjisi Santrali'nin kurulum çalışmalarına başladı.

Hollanda merkezli petrol ve gaz devi Royal Dutch Shell, ekonomik ortamın elektrik ve yenilenebilir enerji sektörüne yatırımı zorlaması nedeniyle güneş enerjisi alanındaki ilk büyük ölçekli yatırımının kurulum çalışmalarına başladığını açıkladı. Shell Avustralya biriminden yapılan açıklamaya göre, 120 MW kapasiteli ilk güneş enerjisi santrali Gangarri GES, Avustralya'nın Queensland Eyaletin’de Wandoan kentinde kuruluyor. 50 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitedeki tesisin 2021 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. 

GÜNEŞ-GAZ ORTAKLIĞI KURULACAK

Tesiste üretilen elektrik sadece hanelerde kullanılmayacak, aynı zamanda fosil yakıt üretiminde de kullanılacak. Eyalet enerji bakanı Anthony Lynham, güneş elektriğinin eyalette bulunan Shell’in doğal gaz işleme tesislerinde de kullanılacağını kaydederek, “Bu durum bir geçiş yakıtı olarak gazın ve temiz enerji varlıklarının nasıl bir arada var olabileceğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

Shell santralde üretilecek elektriği Curtis Adası'ndaki LNG tesisini besleyen santral yakınındaki kömür kaynaklı (Coal Seam Gas - CSG) gaz operasyonu için kullanacak. Shell Avustralya genel başkanı Tony Nunan yaptığı açıklamada, "Güneşin küresel enerji sisteminde, özellikle gaz gibi güvenilir bir enerji kaynağı ile ortaklık kurulduğunda artan bir rol oynayacağına inanıyoruz” dedi. 

Ancak güneş elektriğinin kömür bazlı gazın üretiminde kullanılacak olması bazı çevrecilerin eleştirilerine hedef oldu.

Kömür kaynaklı (Coal Seam Gas - CSG) gaz sayesinde eyalette çağdaş yeni nesil kaya gazı çıkarılması ve üretilmesi büyük bir artış kaydetti. Bazı kaynaklara göre bu yıl LNG ihracatında Avustralya lider ülke olurken, bazı kaynaklar Katar’ın liderliğini henüz sürdürdüğünü ifade ettiler.

Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler