1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sıcaklar verimi düşürdü, faturaları şişirdi

Sıcaklar verimi düşürdü, faturaları şişirdi

Sıcak geçen yaz mevsimi, özellikle güney illerinde etkili oldu. Klima cihazlarının verimini de düşüren hava sıcaklıkları, elektrik faturalarının beklenenden yüksek gelmesine neden oldu.

Sıcaklar verimi düşürdü, faturaları şişirdi

Enerji Günlüğü - Sıcak geçen yaz mevsimi, özellikle güney illerinde etkili oldu. Klima cihazlarının verimini de düşüren hava sıcaklıkları, elektrik faturalarının beklenenden yüksek gelmesine neden oldu. 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, son aylarda çok yüksek gelen ve halkın her kesiminin tepkisini çeken elektrik faturalarıyla ilgili soruları yanıtladı. Antalya’da sıcak geçen temmuz ve ağustos aylarında soğutma için klima kullanımının arttığına, sıcaklık yüksek olduğu için de cihazların verimlerinin düştüğüne dikkat çeken Şaban Tat, artışın kullanım kaynaklı olduğunu söyledi. 

SERBEST TÜKETİCİNİN PAZARLIK ŞANSI VAR

Vatandaşların elektrik faturalarını inceleyerek yüzde 40’a varan tasarruf edebileceğini ifade eden EMO Antalya Şube Başkanı, örneğin yıllık tüketim miktarının 1000 KW’yı geçmesi halinde serbest tüketici olma imkanı bulunduğunu, bu durumun tüketiciye dağıtım şirketi seçme özgürlüğü verdiğini belirtti. Şaban Tat, serbest tüketicinin  tedarikçiyle pazarlık etme şansına sahip olduğunun altını çizdi. Tat, serbest tüketicilere pazarlık etmeden önce tedarikçi firmanın lisansını Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) sitesinden mutlaka kontrol etmelerini, bu sayede ileride yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilebileceği tavsiyesinde de bulundu.

VERİMLİ MODELLERE GEÇİN

Şaban Tat Türk tüketicilerin verimliliğe gerekli dikkati vermediğini söylerken, kullanılan cihazların enerji konusunda daha verimli modellerle değiştirilmesinin de faturalarda düşüş sağlayabileceğini bildirdi. 

EPDK, Haziran ayı sonunda elektrik üretiminde oluşan maliyet yükselişi nedeniyle tüm abone grupları için tarifeleri yüzde 15 artırmıştı.

Mehmet DAYIOĞLU - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler