1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Sıcaklık limit aşımının biyolojik çeşitliliğe etkisinin geri dönüşü yok

Sıcaklık limit aşımının biyolojik çeşitliliğe etkisinin geri dönüşü yok

İklim limit aşımı, geri döndürülemez biyolojik çeşitlilik kaybına ve ekosistem değişimine neden olacak.

Sıcaklık limit aşımının biyolojik çeşitliliğe etkisinin geri dönüşü yok

Enerji Günlüğü - 2°C’nin üzerindeki sıcaklık artışının, dünya genelinde biyolojik çeşitlilik ve ekosistemlerde büyük ve geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabileceği kaydedildi.

Cape Town Üniversitesi (UCT) ve University College London (UCL) araştırmacıları, yaklaşık 30.000 deniz ve kara türü için güvenli olmayan sıcaklıklara maruz kalmaları durumunda, limit aşımının etkilerini incelediler. Araştırma, limit aşımının dünya genelinde biyolojik çeşitlilik ve ekosistemlerde büyük ölçekli ve birçok durumda geri dönüşü olmayan hasara yol açabileceğini ortaya koyuyor. İncelenen alanların en az dörtte birinde, limit aşımı öncesindeki 'normal' koşullara geri dönüş şansının oldukça belirsiz olduğu ya da böyle bir ihtimal olmadığı belirlendi.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KAYBI İKİ KAT DAHA UZUN SÜRECEK

Araştırmaya göre, küresel ısınmayı 2°C ile sınırlama hedefinin aşıldığı ve sonrasında sınırın altına inildiği durumda bile biyolojik çeşitlilikteki kaybın geri dönüşü oldukça yavaş olacak. Biyolojik çeşitlilik açısından risk barındıran limit aşımı etkisinin, sıcaklıkların 2°C’nin üzerinde seyredeceği ve yaklaşık 60 yıl sürecek aşıma kıyasla yaklaşık iki kat daha uzun süreceği tahmin ediliyor.

Bilim insanları, karbondioksit uzaklaştırma teknolojilerinin de risk unsuru yarattığını ve bu teknolojilerin biyolojik çeşitlilik kaybını gideremeyeceğine dikkat çekiyor. 

EN FAZLA TROPİK BÖLGELER ETKİLENECEK

Bu risklerden en olumsuz etkilenecek yerler arasında tropik bölgeler yer alıyor. Hint-Pasifik, Orta Hint Okyanusu, Sahra Altı Afrika’nın kuzeyi ve Kuzey Avustralya'daki türlerin %90'ından fazlasının termal nişlerin dışına itileceği öngörülüyor. Bunun yanı sıra dünyanın tür çeşitliliği açısından en zengin bölgeleri arasında yer alan Amazonlarda, türlerin yarısından fazlasının tehlikeli iklim koşullarına maruz kalabileceği öngörülüyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler