1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Silivri'de gaz depolama kapasitesi 4.6 milyar m3 oldu

Silivri'de gaz depolama kapasitesi 4.6 milyar m3 oldu

İlave yatırımlar sonrası 4.6 milyar metreküplük saklama kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük yeraltı gaz depolama tesisi haline gelen Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi, 16 Aralık 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak.

Silivri'de gaz depolama kapasitesi 4.6 milyar m3 oldu

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin en büyük doğal gaz deposu unvanı taşıyacak BOTAŞ’a ait Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi, yeni kapasitesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 16 Aralık’ta açılacak.

Enerji arz güvenliğinin gündemde olduğu şu günlerde, Türkiye de doğal gaz depolama kapasitesini arttırıyor. Talebin zirve yaptığı dönemlerde devreye girmek üzere kurgulanan ve arz güvenliği için kritik öneme sahip oldukları vurgulanan depolama tesislerinden Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’nin ilave kapasite yatırımı tamamlandı.

İLK VE EN BÜYÜK GAZ DEPOSU

2007 yılında Türkiye’nin ilk doğal gaz depolama tesisi olarak faaliyete geçen BOTAŞ'a ait Silivri yeraltı gaz depolama tesisi, yaklaşık 10 yıllık hizmetin ardından büyütüldü. Bu amaçla 18 kuyuda sondaj işlemi yapıldı, deniz üstüne iki platform kuruldu.

TÜRETİMİN YÜZDE 8’Nİ STOKLUYOR

Genişletme çalışmaları ile Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi, 3,2 milyar metreküpten 4.6 milyar metreküpe yükseldi. Bu miktar, Türkiye’nin yıllık tüketiminin yaklaşık yüzde 8’ine karşılık geliyor.

GÜNLÜK TALEBİN 1/4’ÜNÜ POMPALAYABİLİYOR

Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nden ulusal gaz boru şebekesine günlük gaz verme kapasitesi de yükseldi. Tesisler şebekeye bugüne kadar 28 milyon metreküp gaz basabilirken, bundan böyle günde 75 milyon metreküp gaz verebilir hale geldi. Bu miktar, Türkiye’nin günlük toplam ihtiyacının yaklaşık dörtte biri anlamına geliyor.

KENDİ ELEKTRİĞİNİ RÜZGARDÂN ALIYOR

Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin elektrik ihtiyacı ise yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Tesisin içinde bulunan 4,2 megavat (MW) kurulu güce sahip rüzgâr türbinin ürettiği elektrik. tesisin ihtiyacının tamamını karşılayabiliyor.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN AÇACAK

Türkiye’nin en büyük gaz deposu unvanının yanında, Avrupa’nın yeraltındaki en büyük doğalgaz depolama tesisi özelliğine de sahip Silivri tesislerinin kapasite artırımı sonrası resmi açılışı 16 Aralık 2022 tarihinde yapılacak. Tesis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak.

TUZ GÖLÜ GAZ DEPOSU DA GENİŞLİYOR

Türkiye’nin Silivri dışındaki bir diğer doğalgaz depolama yatırımı da Tuzgölü’nün altında bulunuyor. Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’ndeki genişleme çalışmaları da devam ediyor. Halen 1,2 milyar metreküp olan Tuz Gölü’ndeki deponun kapasitesi de 5,4 milyar metreküpe çıkacak. Çalışmaların iki yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Tuz Gölü tesislerinin de yeni kapasitesiyle hizmete girmesi Türkiye’nin doğal gaz depolama kapasitesini 10 milyar metreküpe ulaştıracak.

HER İKİ DEPO DA YÜZDE 100 DOLU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin doğal gaz depolarının doluluk oranının yüzde 100 olduğunu açıkladı. Dönmez, diğer tedarikçilerin sözlerini tutmaları halinde Türkiye’nin bu kışı doğalgaz arz sorunu yaşamadan atlatacağını ifade etmişti.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Avrupa’nın en büyük yeraltı gaz deposu Silivri'de açılıyor

Avrupa’nın en büyük yeraltı gaz deposu Silivri'de açılıyor

.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler