1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sırbistan ve Karadağ enerji işbirliği yapacak

Sırbistan ve Karadağ enerji işbirliği yapacak

Sırbistan ve Karadağ, Trans-Balkan Koridoru kapsamında Karadağ’a doğru yüksek voltajlı bir şebeke kurma ve Komarnica HES’in kurulumu konularında işbirliği yapacak.

Sırbistan ve Karadağ enerji işbirliği yapacak

Enerji Günlüğü - Sırbistan ve Karadağ, Trans-Balkan Koridoru kapsamında Karadağ’a doğru yüksek voltajlı bir şebeke kurma ve Komarnica HES’in kurulumu konularında işbirliği yapacak.

Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Madencilik ve Enerji Bakanı Zorana Mihajlovic ve Karadağ Yatırımlar Bakanı Mladen Bojanic tarafından enerji alanında işbirliği geliştirilmesine yönelik mutabakat zaptı imzalandı. 

Mihajlovic, Sırbistan'da devam eden bir proje olan Trans-Balkan Koridoru kapsamında Karadağ’a doğru yüksek voltajlı bir şebeke kurma konusunda işbirliği görüşmeleri yapıldığını söyledi. İki yetkili ayrıca, teknik belgeleri hazırlanmakta olan Komarnica Hidroelektrik Santrali’nin inşası ve yenilenebilir enerjide işbirliğini daha da geliştirmenin yollarının bulunması konusunda görüş alışverişinde bulundu. Mihajlovic, iki ülke arasında bu alanlarda işbirliği için çalışma gruplarının oluşturulması konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

KARADAĞ’IN YENİLENEBİLİR POTANSİYELİ YÜKSEK

Zengin güneş ve rüzgar potansiyeline sahip Karadağ bu potansiyelini değerlendirmek istiyor. Bakan Bojaniç ise iki ülkenin yenilenebilir kaynaklar konusunda benzer deneyimlere sahip olduğuna dikkat çekerek, yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesi için çok fazla potansiyel olduğunu kaydetti. Karadağ elektrik şirketi EPCG’nin yeni yönetiminin Komarnica HES’in inşa işini Sırp elektrik şirketi EPS’ye vermesi gündemde.

Trans-Balkan Koridoru, Adriyatik Denizi'nin altından bir denizaltı kablo bağlantısıyla Romanya, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ ve İtalya'nın elektrik iletim sistemlerini ve pazarlarını birbirine bağlamasını öngören bir proje. Projenin 321 kilometre uzunluğundaki Sırbistan ayağının inşasına toplam 157 milyon euro yatırım yapılması tahmin ediliyor. Ülkede şimdiye kadar, Pančevo'dan Romanya'nın Reșița kentine kadar olan 1. bölüm tamamlandı. Kragujevac’tan Kraljevo'ya kadar olan 2. bölümün yapımı ise inşa aşamasında.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler