1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Şirketler, kayıp-kaçak için özel tim kuruyor

Şirketler, kayıp-kaçak için özel tim kuruyor

Enerji Günlüğü - Astronomik tekliflere ulaşan elektrik dağıtım özelleştirmelerinde, verilen kayıp-kaçak bilgileri ile gerçek rakamlar arasında ciddi...

Şirketler, kayıp-kaçak için özel tim kuruyor

Enerji Günlüğü - Astronomik tekliflere ulaşan elektrik dağıtım özelleştirmelerinde, verilen kayıp-kaçak bilgileri ile gerçek rakamlar arasında ciddi fark oluşunca şirketler özel tim kurup farkı tespit etme yoluna başvurdu. Hürriyet’in haberine göre toplam 17 milyar dolarlık gelir beklentisiyle yapılan 20 elektrik dağıtım ihalesinden, sekizi iptal edilmişti. Bu süreçte milyonlarca dolarlık teminat yanarken, bazı firmaların “Kayıp kaçak oranı bize söylenenden fazla, teminatlarımızı yakamazsınız” diye dava açtığı haberlere yansımıştı. Uludağ ve Çamlıbel Elektrik dağıtım şirketlerinin ortağı olan Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, gerçek kayıp-kaçak oranlarını tespit etmek için Siemens’e özel bir çalışma yaptırdıklarını anlattı. Yıllık 1.5 milyar dolar cirosu ile Türkiye’nin en büyük müteahhitlik ve enerji şirketlerinden Kolin’in Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, bundan sonra dağıtımda frene basacaklarını ve üretime ağırlık vereceklerini belirterek, nedenini kayıp-kaçak ve tahsilatta yaşanan sıkıntılar olarak özetledi.

YENİ BAŞVURU
EPDK’nın kaçak rakamları ile reel kaçak rakamlarının tutmadığını belirten Koloğlu, şöyle konuştu: “Biz 2010 yılının kayıp kaçağını esas aldık. Sonra kayıp kaçak ihalelerden sonra açıklandı, beklentimizden yüksek çıktı. Bununla ilgili Siemens’e ölçüm yaptırdık. Yüzde 2 fark çıktı. Elektriğin üzerindeki kâr payımız yüzde 2.33, yüzde bir farkı zaten bizim kârımızın üçte biri. Biri giderse 1.33 kâr kalıyor. Böyle olunca hedefleri tutturamıyoruz. Belge ve ölçüm sonuçlarıyla yeni başvuru yapacağız.”

YÜZDE 100 OLAMAZ
Özelleştirme ihaleleri sonrası dağıtım şirketlerinin alınamamasında farklı sorunlar olduğuna da değinen Koloğlu, “EPDK, tahsilatı tarifede yüzde 100 kabul ediyor. Hiçbir ticarette tahsilat yüzde 100 olamaz. Hiç dikkate alınmadan bu tarifeler böyle yapılacak. Beş yılda 650 milyon dolar yatırım yapacağız, 10 yılda tarifeyi intikal ettirerek kendini geri ödeyecek. Geri dönüşü de çok uzun. Şartlar çok zor” diye konuştu.

ENERJİYE 6 MİLYAR DOLAR
Enerjide 6 milyar dolarlık yatırım portföyüne ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Koloğlu, bunun dağılımının 1000 MW termik, 1000 MW hidrolik, 1000 MW doğalgaz+rüzgar olacağını söyledi. İzmir ve Eskişehir doğalgaz dağıtım şirketlerinin de ortağı olan Koloğlu, dünyada kaya gazının açtığı çığırla uzun vadede LNG fiyatlarının düşeceğini dile getirerek, “550-600 milyon dolar yatırımla Aliağa’da 6 milyar metreküp kapasiteli LNG tesisi kuruyoruz. Uygunluk belgesi aldık. ÇED ve imar planı çalışmaları devam ediyor. Yapım süresi 3 yıl, 2017’de anca hayata geçer” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler