1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Sivas’ta HES su kanalı patladı

Sivas’ta HES su kanalı patladı

Sivas’ta Kelkit Çayı üzerindeki Hidro Elektrik Santrali'ne (HES) su aktarılan kanal patladı. Olayda 6 çalışan yaralanırken, iki araç da suya kapıldı.

Sivas’ta HES su kanalı patladı

Enerji Günlüğü - Sivas’ta Kelkit Çayı üzerindeki Hidro Elektrik Santrali'ne (HES) su aktarılan kanal patladı. Olayda 6 çalışan yaralanırken, iki araç da suya kapıldı.

Sivas'ın Koyulhisar ile Suşehri ilçeleri arasındaki D 100 karayolu yakınından geçen Kelkit Çayı üzerindeki Hidro Elektrik Santralı'na (HES) su aktarılan kanalının 29 Ağustos 2019 Çarşamba gecesi saat: 00.30 civarında patlaması sonucu D-100 karayolundan geçen iki araç suya kapıldı. Kurtarılan 6 kişi hastaneye kaldırıldı. 

EMO KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) konuya ilişkin bir açıklama yaparak planlama yapılmadan inşa edilen HES’lerin sorun yaptığını kaydetti. HES kanalındaki borularda sızıntı olduğuyla ilgili 10 yıl önce şikayette bulunulduğunun, ancak dönemin Cumhuriyet Savcılığı tarafından kamu adına soruşturma yapılmaya gerek duyulmadığının ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, “EPDK'nın projeksiyonlarına göre mevcut yatırımlar 2030 yılına kadar tüm ihtiyacı karşılayabilecek düzeyde. Buna rağmen çok sayıda HES yatırım aşamasında görünüyor. Planlamadan yoksun enerji yönetimi yüzünden, kontrolsüz ve denetlenmeyen HES’ler yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyor” denildi.

TÜRKİYE HES ÇÖPLÜĞÜNE DÖNÜŞMESİN!

EMO açıklamasında HES’lerin planlama ve projelendirme aşamalarında birçok yanlışlık yaşandığına dikkat çekilerek, “Üretim tesisleri için hazırlanan fizibilite raporlarının yöre koşulları yeterince incelenmeden  hazırlanması (Üretim santralinin yeri, kurulu gücüne göre üretilen elektriğin o bölgede tüketilip tüketilmediği; tüketilemediği durumda fazla enerjinin sisteme aktarılması için mevcut dağıtım hatlarının teknik ve ekonomik yeterliliği, karakteristiği; dağıtım hatlarının yeterli  olmaması halinde, en yakın trafo merkezine (TM) yapılacak olan enerji nakil hattının (ENH) karakteristiği, maliyeti ve işletme şartları vb.) sonucu ülkemiz ihtiyaç duyulmayan HES çöplüğüne dönüşmektedir. Uygulama aşamasında ise ürün tercihlerinde kalite ve verimlilik  dikkate alınmadığından, zaten verimsiz olan bir sürü HES projesi verimsizleşmekte, üretim kayıpları ve işletme kayıpları artmakta ve kaynak israfına yol açılmaktadır. Öte yandan, bu kalitesiz ürünlerin kullanılması ve/veya düzenli bakımların yapılmaması sonucunda Sivas Koyulhisar’dakine benzer kazalar yaşanabilmektedir” denildi.

Çözümün yenilenebilir enerjide olduğu kaydedilen açıklamada, “Sivas rüzgâr enerjisi ve güneş enerjisi yatırımları için çok ciddi bir potansiyele sahip bir ilimizdir. Sivas’ın ortalama  güneşlenme  süresi  günlük  toplam  7,3  saat,  ışınım  şiddeti  ise  günlük  toplam  4,2 kWh/m² ile Türkiye ortalaması civarındadır” ifadesine yer verildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler