1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Sivrisineğe Karşı Güneş ödül getirdi

Sivrisineğe Karşı Güneş ödül getirdi

Enerji Günlüğü - “Yılın Yeşil Beyinleri” Uluslararası Proje Yarışması’nın Üniversite öğrencilerine yönelik Uluslararası Proje Yarışması’nda...

Sivrisineğe Karşı Güneş ödül getirdi

Enerji Günlüğü - “Yılın Yeşil Beyinleri” Uluslararası Proje Yarışması’nın Üniversite öğrencilerine yönelik Uluslararası Proje Yarışması’nda Sivrisinek larvalarını küçük su dalgacıkları yaratarak kaynağında yok eden ve güneş enerjisi ile çalışan “Sivrisineğe Karşı Güneş” başlıklı proje birinci oldu.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun, Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı tarafından çevre, enerji ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konularında farkındalığı artırmak ve geliştirmek üzere lise ve üniversite öğrencilerine yönelik Kuzey Kıbrıs Turkcell(KKTCELL) sponsorluğunda düzenlediği “Yılın Yeşil Beyinleri” Uluslararası Proje Yarışması sonuçlandı. (YARIŞMAYLA İLGİLİ AYRINTILI HABER İÇİN TIKLAYINIZ - http://enerjigunlugu.net/2014un-yesil-beyinleri-belli-oldu_10270.html) 2014 yılı finalinde birinciliği Hindistan SAICE’den Pranav Agarwal ve Mukunda Bundredi’nin “Sivrisineğe Karşı Güneş” başlıklı projesi aldı.

İYİ BİR GÖZLEM ÖDÜLE GİDEN YOLUN İLK ADIMI OLDU

Hintli öğrenciler projelerine basit bir gözlem ile başladı. Pranav Agarwal ve Mukunda Bundredi, her yıl bir milyondan fazla insanın sıtmadan hayatını kaybettiği gözleminden yola çıkarak, odaklı araştırmalarını yoğunlaştırdılar ve sivrisineklerin çalkantılı veya rüzgârla titreşen sularda üremekte güçlük çektiğini fark ettiler. Sivrisinek larvalarını küçük su dalgacıkları yaratarak kaynağında yok eden ve güneş enerjisi ile çalışan elektro-mekanik bir yüzer sistem geliştirdiler. Su olmayan veya su kalmayan ortamda kendini kapatma gibi özellikleri de olan ilk sistem prototipi test edilip filme alındı ve çözümün etkinliği deneysel verilerle gösterildi.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun yeni akademik yılı açılış töreninde ödülünü alan Hindistan özel kolej öğrencisi Pranav Agarwal Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, her gelişen ülke gibi kendi ülkesinde de yaşanan sıtma sorunundan bıktığını ve buna çözüm bulmak istediğini belirterek, geliştirdikleri güneş enerjisi ile çalışan yüzer sistem ile hem sivrisineklerin ortamdan kovulduğunu hem de suyun içine bıraktıkları larvaların yok edildiğini söyledi.

Yaşadığı bölgede sıtmadan yılda yüz kişiye yakın insanın hayatını kaybettiğinin altını çizen Agarwal, sistemin sivrisineklerin en aktif oldukları akşam saatlerinde çalıştığını ve sahip olduğu alarm sayesinde de çalınmasının veya çıkartılmasının önüne geçildiğini söyledi.

BİLL GATES PROJEYİ BASİT AMA ZEKİCE BULDU

Projenin yapımında hiç kimseden yardım almadıklarını ve evde kendi başlarına geçekleştirdiklerini söyleyen Agarwal, projeyi tamamladıktan sonra diğer insanların tepkilerini merak ettiklerini ve projeyi nasıl duyurabilecekleri yönünde araştırmaya başladıklarını ifade etti. İnternet üzerinden teknolojik makaleler yayınlayan oldukça popüler bir e-magazine gönderdikleri projelerinin yayınlandığı ve bu duruma hem çok şaşırdıklarını hem de mutlu olduklarını belirtenAgarwal, bu paylaşımın bir şekilde İngiltere gibi farklı ülkelerin sitelerinde de yayımlandığını ve Gates’in de projelerin okuyarak “Basit ama zekice” yorumunu yaptığını belirtti.

PROJE BAŞVURU SÜRECİ

İnternettewww.studentcompetitions.com sitesine rastlayarak yarışmadan haberdar olduklarını ve iki ay bu proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Sivrisineklerin sebep olduğu hastalıkları araştırmanın bir ay sürdüğünü, ikinci ayda da tasarımı tamamlayıp elektromekanik sistemi kurduklarını anlatan Agarwal,finallerdeki sunuma hazırlanmalarının da bir ay sürdüğünü söyledi.

Sabiha KÖTEK - KKTC

Önceki ve Sonraki Haberler