1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Smart AŞ’nin güneş paneli fabrikasına devlet yardımı verildi

Smart AŞ’nin güneş paneli fabrikasına devlet yardımı verildi

Smart Güneş Enerjisi AŞ’nin İzmir’de kuracağı güneş paneli üretim tesisine, proje bazlı devlet yardımı verilecek.

Smart AŞ’nin güneş paneli fabrikasına devlet yardımı verildi

Enerji Günlüğü - Smart Güneş Enerjisi AŞ’nin İzmir’de kuracağı fotovoltaik güneş paneli üretim tesisine, proje bazlı devlet yardımı verilecek.

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri ArGe Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından İzmir ilinde yapılacak olan, fotovoltaik güneş paneli üretim tesisi yatırımına, 6211 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca ve yatırımın 4 yıl içinde tamamlanması kaydıyla, proje bazlı devlet yardımı verilecek. Yatırımın öngörülen sürede tamamlanamaması halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2 yıllık ek süre tanıyabilecek. 

7.627.000.000 lira yatırım maliyeti bulunan tesis tamamlandığında 100’ü nitelikli personel olmak üzere toplam 2.335 kişi için yeni istihdam imkanı yaratılmış olacak. 

Smart AŞ tarafından gerçekleştirilecek olan ve başlangıç tarihi 01 Mayıs 2022 olarak belirlenen yatırım, yılda 2.048MW’lık silisyum ingot üretiminden başlamak üzere wafer, hücre ve fotovoltaik güneş paneli üretim kapasitesine sahip olacak. 

PROJE BAZLI DESTEK NELERİ KAPSIYOR? 

Tesis için verilecek olan devlet desteği paketinde şunlar yer alacak:

  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • KDV istisnası
  • KDV iadesi
  • Vergi indirimi (vergi indirim oranı %100; yatırıma katkı oranı %80; yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100)
  • Azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği
  • Azami 120.000.000 lirayla sınırlı olmak kaydıyla nitelikli personel desteği
  • İşletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 100.000.000 lirayı aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının %50’si kadar enerji desteği
  • Yatırım yeri tahsisi.

Proje kapsamında yatırımın elektrik ihtiyacını karşılamaya yönelik güneş enerjisi santrali kurulursa, bu santral de proje bazlı devlet desteği kapsamında desteklenebilecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler