1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Smart Güneş Aliağa tesisiyle lig atlayacak

Smart Güneş Aliağa tesisiyle lig atlayacak

Smart Güneş Yönetim Kurulu Başkanı Demirdağ, hücre üretimi yapılacağı belirtilen Aliağa'daki entegre tesis için 7,6 milyar lira teşvik alındığını söyledi.

Smart Güneş Aliağa tesisiyle lig atlayacak

Enerji Günlüğü - Smart Güneş Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, İzmir’de kurulan entegre tesiste hücre üretimi yaparak şirketin lig atlayacağını söyledi. Ayrıca şirket, tesis için 7,6 milyar lira proje bazlı devlet desteği aldı.

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, düzenlenen basın toplantısında İzmir’in Aliağa ilçesinde güneş hücresi üretimini de içeren entegre bir tesis kuracaklarını açıkladı. Tesiste hücre teknolojisi geliştirmek için inşaata başlandığını ve bu konuda devletten proje bazlı teşvik alındığını bildirdi. Şirket, devlet yardımı desteği kapsamında gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, nitelikli personel desteği, enerji desteği ve yatırım yeri tahsisi gibi desteklerden yararlanabilecek.

Smart Güneş Teknolojileri, ilk panel tesisinin açılışını 2023 yılının Ocak ayında 600 MW olarak yapmayı hedefliyor. Söz konusu fotovoltaik güneş paneli üretim tesisinin toplam yatırım tutarı ise I. Faz için 87 milyon dolar olarak belirlendi. Yapılacak olan yatırımlarla ilk aşamada 1200 MW Mono Perc hücre üretim ve 1200 MW güneş paneli üretim kapasitesinin hedeflendiği bildirildi.

Öte yandan yatırım süresi boyunca üretilmesi planlanan fotovoltaik güneş paneli kapasitesi 2.048 MW/yıl olarak belirlendi.

2023'TE 1,2 MİLYAR TL YATIRIM YAPILACAK

Demirdağ toplantıda 2022 yılı 3. çeyrek finansal sonuçlarını ve 2023 yatırım planlarını da anlattı. 2022 yılı 9 aylık cirosu 1,18 milyar lira olarak belirlenen Smart Güneş’in ana ortaklık konsolide net dönem kârı 137,5 milyon lira, FAVÖK oranı ise 181,2 milyon lira olarak kaydedildi. Öte yandan Demirdağ, 2023 yılında 1.2 Milyar liralık yatırım planları olduğunu bildirdi.

TESİSTE YERLİ HÜCRE ÜRETİMİ YAPILACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, Aliağa tesisi için Smart Güneş'e verdiği proje bazlı destek, 7 milyar 626 milyon lira olarak belirlendi. Smart Güneş, kendi hücresini üreterek daha önce Çin'den ithal ederek Amerika'ya sattığı hücreye uygulanan çifte vergiden muaf olmayı planlıyor. Amerika hücre üretimi yapmayan panel üreticilerinden panel almıyor, alması halinde ise çifte vergi uyguluyor. Bu sebeple şirket, kendi hücresini üretmeye başlayarak çifte vergi konusunda lig atlamış olacak.

SMART GÜNEŞ ULTRA LOW-CARBON ÜYESİ OLDU

2021 ve 2022 yıllarında panel üretiminden kaynaklanan karbon emisyonunu I-REC sertifikası ile sıfırladığına değinen Demirdağ, güneş enerjisi sektöründe düşük karbonlu üretim yapmayı hedefleyen ve bu konuda farkındalık yaratmak için çalışan birkaç global firmanın yer aldığı Ultra Low-Carbon Solar Alliance’a da üye olarak yer almaktan gurur duyduğunu söyledi.

Ezgi ACER - Enerji Günlüğü / İSTANBUL 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler