1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. SOCAR Balkan gaz projesine katıldı

SOCAR Balkan gaz projesine katıldı

Enerji Günlüğü - SOCAR, dört Balkan ülkesi Hırvatistan, Karabağ, Arnavutluk ve Bosna Hersek ile İyon Adriyatik Boru Hattı (IAP) inşaası için işbirliği...

SOCAR Balkan gaz projesine katıldı

Enerji Günlüğü - SOCAR, dört Balkan ülkesi Hırvatistan, Karabağ, Arnavutluk ve Bosna Hersek ile İyon Adriyatik Boru Hattı (IAP) inşaası için işbirliği yapacak.

Azerbaycan devlet şirketi SOCAR, dört Balkan ülkesi Hırvatistan, Karabağ, Arnavutluk ve Bosna Hersek ile İyon Adriyatik Boru Hattı (IAP) inşaası için bir mutabakat anlaşması imzaladı.

25-26 Ağustos'ta ırvatistan'ın Dubrovnik şehrinde gerçekleştirilen Forum'da imzalanan anlaşmanın ilk niyet bildirgesi Hırvatistan, Karabağ ve Arnavutluk arasında 2007 yılında imzalanmıştı. Projenin yaklaşık 610 milyon Euro'ya malolması öngörülüyor.

SOCAR projede Hazar Denizi ile Adriyatik Denizi bağlantısını kurmayı amaçladığını belirten Socar Balkanlar Başkanı Murad Heydarov, hattın bir parçası olduğu Güney Gaz Koridoru'nun (SGC) planlarının önemli bir parçasını oluşturduğunu ve ilgili ülkelerle iyi bir işbirliği içinde olduklarını söyledi. 

GÜNEYDOĞU AVRUPA'NIN GAZ İHTİYACI GÜVENCEYE ALINACAK

İmza töreni sonrasında konuşan Hırvat Ekonomi Bakanı Tomislav Panenic, sözkonusu boru hattı projesinin Güneydoğu Avrupa'ya ihtiyaç duyduğu doğalgazı sağlayacağını belirterek, bu hattın kuzey ile güneyi bağlayacağını ve bu sayede Avrupa doğalgaz piyasasının tamamiyle serrbestleşeceğini söyledi.

Hırvatistan'da Split'ten başlayarak, Arnavutluk'un Fier şehrine kadar inecek olan Iyon-Adriyatik Boru Hattı 516 km uzunluğunda ve yıllık taşıma kapasitesi 5 milyon m3 olacak. Hattın TAP'a bağlanması amaçlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler