1. HABERLER

  2. PETROL

  3. SOCAR`dan Star için en büyük finansman paketi

SOCAR`dan Star için en büyük finansman paketi

Enerji Günlüğü - Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR tarafından İzmir Aliağa'da kurulacak SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR) için 3.29 milyar dolarlık...

SOCAR`dan Star için en büyük finansman paketi

Enerji Günlüğü - Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR tarafından İzmir Aliağa'da kurulacak SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR) için 3.29 milyar dolarlık proje finansmanı kredisiyle ilgili anlaşma imzalandı.

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR, İzmir Aliağa'daki Petkim Yarımadası'na kuracağı tesisler için sağladığı 3.29 milyar dolarlık kredi anlaşmasına imza attı. İstanbul Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen imza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Natig Aliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, Azerbaycan Devlet Petrol Fonu Başkanı Şahmar Mövsümov, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Petkim Yönetim Kurulu Başkanı ve SOCAR’ın Uluslararası Yatırımlarından Sorumlu Yöneticisi Vagif Aliyev, Finans Operasyonlarından Sorumlu SOCAR Başkan Yardımcısı Süleyman Gasimov ve SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz katıldı.

TÜRKİYE TARİHİNİN EN BÜYÜK KREDİSİ

Gerçekleşen proje finansmanı, kredi büyüklüğü ve vadesi açısından Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük ve en uzun vadeli kredi anlaşması olma özelliğine sahip. Bu finansman anlaşması aynı zamanda, 2014 yılında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki en büyük petrol ve gaz proje finansmanı operasyonlarından biri olarak kayıtlara geçti.

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz imza töreninde yaptığı değerlendirmede, "Türkiye ve Azerbaycan kardeşlik hukukunun ve stratejik ortaklığının en önemli projesini hayata geçiriyoruz" dedi. Kenan Yavuz, STAR'ın Türkiye tarihinde özel sektör tarafından yapılan ilk rafineri projesi ve son otuz yıldan bu yana gerçekleştirilen en büyük reel sektör yatırımı olduğunu belirterek, rafineriye bugüne kadar yaklaşık 800 milyon dolarlık özkaynaklardan harcama gerçekleştirdiklerini aktardı.

Saha hazırlama çalışmaları yüzde seksen oranında tamamlanan projenin avans ödemesi olan 180 milyon doları bu hafta başında işi yüklenen firmaya ödediklerini de kaydeden Kenan Yavuz şöyle konuştu:

"SOCAR olarak Türkiye kamuoyuna verdiğimiz sözleri birer birer gerçekleştiriyoruz. Ülkemiz sanayisinin kılcal damarlarına nüfuz edecek, rekabet gücünü artıracak, cari açığı aşağı çekecek, ihracat ve istihdam imkânlarını geliştirecek ve 2023 hedeflerine katkı koyacak bir yatırım portföyünü yönetiyoruz. Bugün itibariyle yürüttüğümüz 20 milyar dolar yatırım portföyü ile ülkemizin en büyük doğrudan yatırımcısıyız. İmzalamakta olduğumuz proje finansman paketi, ABD, Japonya, Kore, İspanya ve İtalya Eximbankları ile dünyanın dört bir yanından 17 ticari ve kalkınma bankası ve bir yerel banka olmak üzere, 23 bankalı bir konsorsiyumdan oluşmaktadır. Projemizin en önemli özelliklerinden biri de yüzde yüz yerlileştirme projesi olmasıdır."

Rafinerimizde üretilecek 10 milyon ton yıllık rafinaj ürünlerinin hâlihazırda tümüyle ithal edildiğine işaret eden Kenan Yavuz, "Rafinerimiz Türkiye’nin tek petrokimya tesisi olan Petkim’in ihtiyaç duyduğu hammaddeleri üretecek ve Petkim’e teslim edecek. Bu sayede Petkim’in karlılığı ve rekabet gücü artacak, biz de ülkemizin dış bağımlılığını yapacağımız yeni petrokimya yatırımları ile azaltmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

SOCAR TÜRKİYE'DE 1 NUMARA OLMAYI HEDEFLİYOR

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ise SOCAR olarak Türkiye’de gerçekleştirmekte oldukları yatırımlarla gurur duyduklarını belirterek şunları söyledi:

"Petkim’in özelleştirilmesiyle başlayan süreçte, bugüne kadar geçen süre içerisinde geliştirdiğimiz ve uygulamaya koyduğumuz projelerimiz ile İKİ DEVLET BİR MİLLET OLMA ÜLKÜSÜNÜ hayata geçirme noktasında büyük adımlar atıyoruz. Petkim Yarımadası’nda Türkiye’nin ilk Kimya Endüstri Parkı olan Value-Site projemiz çerçevesinde yürüttüğümüz 10 milyar dolar yatırım portföyü ve TANAP projesiyle birlikte ulaştığımız 20 Milyar dolar tutarındaki yatırımlarla Türkiye’nin en büyük doğrudan yatırımcısı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin geleceğine ve kardeşliğimize olan inancımızın en güzelörneklerini somut olarak hayata geçiriyoruz."

Abdullayev, rafineri projesi 2018 yılında üretime girdiğinde, Türkiye’nin ikinci büyük sanayi şirketi konumunda olacağını vurgularken, aynı tarihte SOCAR Türkiye olarak üç büyük holding arasındaki yer alacaklarını da ekledi. Abdullayev, "Hedefimiz 2023 yılında Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi konumuna yükselmektir" dedi.

STAR Rafineri Finansman Sürecinde Yer Alan Firmalar

- Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.

- Banco Popular Espanol S.A.

- Banco Santander S.A.

- The Bank of Tokyo Mitsubishi

- BNP Paribas

- Caixa Bank

- Credit Agricole Corporate Investment Bank

- CESCE

- Deutsche Bank

- JBIC

- ING Bank

- Intesa Sanpaolo S.p.A

- KFW IPEX

- The Korea Development Bank

- KSURE

- Natixis

- NEXI

- SACE

- Societe Generale

- Unicredit

- USEXIM

- Export Development Canada Bank

- T. Garanti Bankası A.Ş.


STAR RAFİNERİSİ TEKNİK BİLGİLER:

Kapasitesi: 10 milyon ton/yıl ham petrol

Hammadde: Ural, “Azeri Light” ve Kerkük gibi çeşitli ham petrolleri işleyebilme esnekliği

Rafinerinin Kurulacağı Yüzey Alanı (Yaklaşık): 2.300.000 m2

Rafineri Ürünleri ve miktarları (yaklaşık olarak):

Petrokimya Hammaddesi olarak:

Nafta: 1.300.000 ton/yıl

Karışık Ksilen: 460.000 ton/yıl

Akaryakıt olarak:

Ultra Düşük Kükürtlü Motorin: 4.950.000 ton/yıl

Jet Yakıtı: 1.695.000 ton/yıl

LPG: 261.000 ton/yıl

Diğer:

Reformat: 525.000 ton/yıl

Petrokok: 698.000 ton/yıl

Kükürt: 158.000ton/yıl

Rafineri Ürün Dağıtım Kanalları:

1 - Rafineri iskeleleri (3 adet)

2 - Kara dolum

3 - Civardaki petrol şirketlerine boru ile dağıtım

Rafineri Ana Yakıtı: Doğal Gaz

Projede kullanılan Çevresel Standartlar: En güncel AB normları

Rafineri Toplam Depolama Kapasitesi: 1.640.000 m3 (yaklaşık)

Önceki ve Sonraki Haberler