1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Solar İstanbul başladı!

Solar İstanbul başladı!

Güneş enerjisi konusunun tüm boyutlarıyla ele alınacağı “Solar İstanbul Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı” başladı. 

Solar İstanbul başladı!

Enerji Günlüğü - Güneş enerjisi konusunun tüm boyutlarıyla ele alınacağı “Solar İstanbul Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı” başladı. 

TG Expo Uluslararası Fuarcılık, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu-Türkiye Bölümü GÜNDER ve Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği GÜYAD iş birliğiyle 11-13 Mart 2020 tarihleri arasında “İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan “Solar İstanbul Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı başladı. 

Güneş enerjisinden elektrik üretmek isteyen üreticileri, ilgili kamu kuruluşlarını, yerel yönetimleri, sektörel dernekleri ve ayrıca akademiyi bir araya getiren Solar İstanbul, sektördeki son gelişmelerin ve ürünlerin sergilenmesine ev sahipliği yapıyor. Güçlü fuar yapısının yanı sıra zengin konferans içeriğiyle de fark yaratan Solar İstanbul 2020, güneş paneli üreticilerinden elektrik depolama çözümlerine; elektrikli araba, otobüs ve drone’lardan enerji verimliliğine; akıllı finansman yöntemlerinden siber güvenlik sistemlerine kadar çok çeşitli katılımcı profillerinden Türkiye’nin ve bölgenin kendi alanlarında öncü şirketleri aynı çatı altında topluyor.

GENSED Onursal Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik yaptığı açılış konuşmasında, “Güneşten elektrik üretme sevdasının yeni olmadığını, 180 yıllık bir geçmişi olduğunu belirterek, "Solar İstanbul Fuarı’nın içeriğini dünyanın güneş enerjisi alanında gittiği yöne ve Türkiye’nin bu alandaki gelişimini tüm değer zincirine nasıl yayabileceklerine göre oluşturduklarını belirtti.

GÜYAD BEKLENTİLERİNİ SIRALADI

Dünya genelinde enerji yatırımlarının yüzde 70’inin hükümetlerin kararı doğrultusunda gerçekleştirildiğini, Türkiye'de de bu oranın biraz daha yüksek olduğunu belirten GÜYAD Genel Sekreteri Berke Aygün de, 2015 yılında 250 MW’la başlayan Türkiye’nin güneş enerjisi yolculuğunun bugün 6 bin MW’a ulaştığını söyledi. “Beklediğimiz kapasiteler açılmış olsaydı bu rakamlar bugün çok daha farklı olurdu” diyen ve bunu yaparken yol üzerinde farklı sorunlarla karşılaştıklarını ancak heyecanlarını kaybetmediklerini belirten Aygün, “Güneşe, yerli ve milli temiz enerjiye inanıyoruz, üstelik bu kaynak bedava. Biz kendi güneş enerjisi santralimizi kendimiz yaptğımız günleri bekliyoruz. 1 MW’ın altındaki lisanssız santrallerle ilgili hukuki düzenlemeleri bekliyoruz” şeklinde konuştu. Bu yıl sonunda YEKDEM kapsamında işletmeye giremeyecek santraller için düzenleme yapılmasını beklediklerini de ifade eden Aygün, "YEKA ihalelerinde TL bazlı düzenlemenin kanunlaşması halinde, ucuz ve uzun süreli finansman yatırımcılar için en önemli konular olacak. Bu finansmanın bulunabilmesi için gerekli düzenlemenin mevzuata girmesi de bir diğer önemli beklentimiz" dedi.

GÜNEŞ ARTIK SADECE GÜNEŞ DEĞİL

Güneş enerjisi alanında depolama konusunun önemine dikkat çeken GENSED Başkanı Halil Demirdağ ise,”Güneş artık sadece güneş değil; depolama, internet of things (nesnelerin interneti), elektrikli araçlar gibi konular gündemde. Dünyada elektrik ihtiyacının 3 kat artacağı öngörülüyor. Biz de buna hazırlanmalıyız” dedi.

Türk şirketlerinin yurt dışında çeşitli ülkelerde yatırımları olduğunu belirten Demirdağ, "Türk şirketleri bugün Ukrayna'da güneş enerjisi santrali kuruyor. Ukrayna Avrupa'da işçiliğin en ucuz ülkelerinden birisiyken, Bulgaristan'da da güneş enerjisi santrali kurabiliyor. Demek ki Türkiye bu konuda avantajlı. Yani ürününü satabiliyor. Bu şekilde Türkiye'de bir sinerji oluşuyor" değerlendirmesinde bulundu. Demirdağ, güneş enerjisi alanında PPA (enerji alım anlaşmaları), mahsuplaşma gibi konuların da fuar süresince ele alınacağının altını çizdi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler