1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Solar3GW: Güneşte yeni iş modelleri elektrik kayıplarını önler

Solar3GW: Güneşte yeni iş modelleri elektrik kayıplarını önler

Solar3GW, güneş enerjisi yatırımları için önerdiği iki yeni iş modeliyle her yıl100 bin kişinin bir yıllık elektrik tüketimine eşit kaybın önüne geçilebileceğini açıkladı.

Solar3GW: Güneşte yeni iş modelleri elektrik kayıplarını önler

Enerji Günlüğü - Solar3GW, güneş enerjisi yatırımları için önerdiği iki yeni iş modeliyle her yıl100 bin kişinin bir yıllık elektrik tüketimine eşit kaybın önüne geçilebileceğini açıkladı.

Türkiye’de her yıl ‘güneşte 3 GW kurulu güç’ misyonuyla yola çıkan düşünce kuruluşu Solar3GW, ‘Türkiye Güneş Enerjisi Sektörü: 2020 Sonrası Büyüme İçin İş Modeli Önerileri’ raporunu açıkladı. Artık güneş için YEKDEM’e ihtiyaç kalmadığı, ancak güneş enerjisi yatırımlarının önünü açmak için yeni iş modellerinin gerekli olduğu belirtilen rapora göre, henüz Türkiye pazarında uygulanmayan Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşması (YETA) ile İhalesiz, Teşviksiz, Lisanslı Modelinin hızla hayata geçirilmesi ile her yıl 362,7 GWh kaybın önüne geçilebileceğini açıkladı. Söz konusu kayıp 100 bin kişinin bir yıllık elektrik tüketimine eşit.

Bu modellerle birlikte üretime her yıl 3 GW güneş enerjisi eklenmesi halinde doğal gazdan 10 senede 3,4 milyar dolar tasarruf edilebilecek. Aynı süre içinde 39,4 milyon ton CO2 gazı emisyonunun önüne geçilebilir.

3 MODEL TÜRKİYE’NİN YERLİ ENERJİ POLİTİKASI İLE UYUMLU

Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, Öztüketim Modeli’yle birlikte YETA ve İhalesiz, Teşviksiz, Lisanslı Model’in elektrik talebine uygun olarak, serbest piyasa dinamikleri çerçevesinde şekillendiğine dikkat çekti. Turhan, önerdikleri bu üç modelin, özellikle henüz Türkiye’de uygulanmayan YETA ve İhalesiz, Teşviksiz, Lisanslı Model'in, Türkiye’nin yerli ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını arttırmayı amaçlayan politikasıyla tam uyumlu olduğunu belirtti.

Turhan, “Modeller hızla hayata geçirildiğinde, 2019 yılı elektrik üretim değerlerinin önümüzdeki 10 yıl boyunca benzer oranlarla devam etmesi halinde dokuz yılda kömür ithalatı sıfırlanabilir, takip eden sekiz buçuk yılda da doğal gaz ithalatını bitirebiliriz” dedi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler