1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikte akıllı mikro şebeke devri

Elektrikte akıllı mikro şebeke devri

Solar3GW Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, elektriği üretildiği yerde tüketme imkanı sağlayan akıllı mikro şebekelerin, verimlilik sağlayacağını söyledi.

Elektrikte akıllı mikro şebeke devri

Enerji Günlüğü - Solar3GW Başkanı Yusuf Bahadır Turhan tüm dünyada enerji alanındaki ana trendlerden biri olarak kabul edilen dağıtık sistemi ve Türkiye’de sağlayacağı faydaları Enerji Günlüğü’ne değerlendirdi.

Tüm dünyada elektrik alanında eski şebeke sisteminden dağıtık enerji tüketim modeline geçilmeye başlandığını anlatan Turhan, “Bizim geleneksel şebeke sistemimizde büyük merkezi termik santrallerde elektrik üretip en ücra köşedeki prize kadar buralardan dağılıyordu. Bu tabii ki büyük bir verimsizlik yaratıyordu. Oysa tükettiğimiz yerde ürettiğimiz zaman merkezi şebeke sistemindeki taşıma kayıpları ortadan kalkıyor ve müthiş bir verimlilik sağlıyor” dedi.

ÇÖKME RİSKİ TARİHE KARIŞIYOR

Dağıtık sistemde şebekelerin dengelenmesi konusunda akıllı mikro şebekelerin de devreye girebildiğini anlatan Yusuf Bahadır Turhan, “Akıllı mikro şebekeler, elektriği tüketilen yerde üretmek, üretim fazlasını depolamak, enerji üretim fazlası ya da eksiği olduğunda mahsuplaşma yoluna gitmek gibi imkanlar sunuyor. Dağıtık sistemde her şey mikro ölçekte yaşanıp kendi içinde çözülebilecek. Bu sayede şebekeleri tehdit eden büyük riskler ortadan kalkmış olacak, yani şebekelerde büyük çöküşlerde yaşanmayacak” diye konuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler