1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. SOLARTR ikinci gününde

SOLARTR ikinci gününde

Enerji Günlüğü - SOLARTR 2014 Konferansı ve Sergisi ikinci gününde önemli konuşmacılara ev sahipliği yapıyor.İkinci günün açılışı dünyanın...

SOLARTR ikinci gününde

Enerji Günlüğü - SOLARTR 2014 Konferansı ve Sergisi ikinci gününde önemli konuşmacılara ev sahipliği yapıyor.

İkinci günün açılışı dünyanın çeşitli yerlerinden gelen sektör temsilcilerinin katıldığı bir oturum ile gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Uluslararası Enerji Ajansı Güneş enerjisi ısıtma ve soğutma programı (IEA-SHC) başkanı Lex Bosselaar’ın yaptığı oturumda, Almanya merkezli Solar Enerji Sistemleri Fraunhofer Enstitüsü (Fraunhofer ISE) Analistler Grup Başkanı Karl-Anders Weiss, İsviçreli Sürdürülebilir enerji Danışmanlık şirketi E4tech Louisiana Baş danışmanı Francois Vuille, Natural Resources Canada enerji danışmanlarından Josef Ayoub ve Ürdün Arab Yenilenebilir Enerji Komisyonu (AREC) Başkanı Mohammed Al Ta’ani katıldı.

PV MODÜLLERİNİ GÜVENİLİRLİĞİ HAVA KOŞULLARINA BAĞLI

Almanya merkezli Solar Enerji Sistemleri Fraunhofer Enstitüsü (Fraunhofer ISE) Analistler Grup Başkanı Karl-Anders Weiss, “Güneş Panellerinin Farklı Yük, İklim ve Çevre Koşullarında Güvenilirlik Katsayılarının Belirlenmesi” konulu bir konuşma yaptı.

İklim değişikliği ve çevresel etki çerçevesinde özel yerel elektrik yük koşulları da dahil olmak üzere PV modüllerinin kalite güvenilirliği konusunu ele alan Weiss, güvenilirliğin her zaman hava koşullarıyla bağlantılı olduğunu belirterek, açık havada sistemlerin nasıl bir performans göstereceklerini görmek gerektiğini söyledi.

Güvenilirlik işinin enerji maliyetine götürdüğünü belirten Weiss, sistemin sağlıklı olabilmesi için belli testler gerçekleştirildiğini ama maliyet nedeniyle bunun sınırlı olduğunu söyledi.

“Standartlara göre test yapmak kesinlikle gereklidir” diyen Weiss, iklimin dünyada FV sistemleri için dikkate alınması gereken önemli bir konu olduğunu söyledi. Materyallerin aşınması sorununun verimliliği olumsuz etkilediğine dikkat çeken Weiss, toz, sıcaklık, nem, topraklanma için gerekli testlerin yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de ise bütün farklı iklim ve yer özelliklerini görmenin mümkün olduğunu da belirtti.

PV SEKTÖRÜNDE TEDARİK ZİNCİRİ BELİRSİZ

İsviçreli Sürdürülebilir enerji Danışmanlık şirketi E4tech Louisiana Baş danışmanı Francois Vuille, “PV Sektöründe Tedarik Zincirini Güvenceye Almak, Re-SUPPLY” konulu bir konuşma yaptı.

IEA talebi çerçevesinde yenilenebilir enerjinin yayılmasıyla ilgili bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışmada FV sektöründe arzın talebi karşılayıp karşılayamadığını, arz zincirindeki sorunları araştırdıklarını belirten Vuille, arz zincirinin dünyada olgunlaşmadığını, pazarın kurulmadığını ve bu konuda bir belirsizliğin olduğunu ifade etti.

Bu noktada çıkmazları tespit etmenin önemli olduğunu ve yaptıkları çalışma ile yüzden fazla çıkmaz tespit ettiklerini belirten Vuille, bunlardan en önemli ve sorun yaratan çıkmazların üretimden değil hammaddeden kaynaklandığını söyledi.

SIFIR ENERJİ BİNALARDA AKILLI YAPILARA DOĞRU

Natural Resources Canada enerji danışmanlarından Josef Ayoub, ““Sıfır Enerjili Yapılara Doğru ve Alınan Dersler- Uluslararası Enerji Ajansı’nın Güneş ile Isıtma ve Soğutma Programı Görev 40/Binalarda ve Ek 52 topluluklarında enerji” konulu bir konuşma yaptı.

Dünyada enerjinin % 40’ının binalarda ısıtma için kullanıldığını belirten Ayoub, sıfır enerji binalar için hem yenilenebilir enerji hem de koruma ve önlemler kullanılması gerektiğini söyledi.

Yaptıkları çalışmalar ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Ayoub, bir literatür çalışması yaptıklarını ve ayrıca kitap ve exel dosyaları halinde çalışmalar yayınladıklarını söyledi.

Günümüzde mimarinin rolüne, sıfır binaların esnekliğine baktıklarını belirterek, akıllı binalara doğru kaydıklarını ve bunun için de akıllı şebekelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ayrıca konforun da işin içine katılması gerektiğini de belirtti.

ARAB ÜLKELERİNİN İŞBİRLİĞİNE İHTİYACI VAR

Ürdün Arab Yenilenebilir Enerji Komisyonu (AREC) Başkanı Mohammed Al Ta’ani, Arab ülkeleri enerji haritasında yenilenebilir enerji Pazar görünümü” isimli konuşmasında bölgesel işbirliği yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Arab ülkelerinin 2020 yılına kadar yenilenebilir enerjiye 500 milyar dolar tutarında bir yatırım yapacağını belirten Ta’ani, yetersiz politikalar, stratejik kısıtlamalar, bilinçsizlik ve pazarın zayıflığı nedeniyle işbirliğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Avrupa’nın yenilenebilir enerji mevzuatından ve yanlışlarından da öğrenecekleri çok şey olduğunu belirtti.

Arap topluluklarının enerji kullanımının çok fazla olduğunu, % 60-70’den fazla geleneksel enerji kaynaklarının kullanıldığını ve bunun da az gelişmişliğin bir göstergesi olduğuna değinen Ta’ani, bilgiye ve küçük yaşlarda başlayan bir eğitime ihtiyaç olduğunu söyledi.

Petrolün Allah tarafından kendilerine verilmiş bir nimet olduğunu ama yenilenebilir enerjinin de geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Ta’ani, Ürdün’de askeri bir birim için 500 KW’lık bir güneş santrali işlettiğini ve kendini çok yalnız hissettiğini söyledi. Ancak 2008 yılında Ürdün Yenilenebilir Enerji Topluluğu’nu kurduklarını da belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler