1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Soma Kömür İşletmelerinden maden faciası açıklaması

Soma Kömür İşletmelerinden maden faciası açıklaması

Enerji Günlüğü - Soma Kömür İşletmeleri AŞ, madende meydana gelen patlamaya neden olan yangının çıkış sebebinin henüz tespit edilemediğini açıkladı.Soma...

Soma Kömür İşletmelerinden maden faciası açıklaması

Enerji Günlüğü - Soma Kömür İşletmeleri AŞ, madende meydana gelen patlamaya neden olan yangının çıkış sebebinin henüz tespit edilemediğini açıkladı.

Soma Kömür İşletmeleri AŞ'den yapılan yazılı açıklamada, şirketlerine ait Eynez mevkiinde bulunan kömür madeninde, dün saat 15.00 sıralarında yaşanan yangının çıkış sebebinin henüz tespit edilemediği açıklandı.

Açıklamada, yangının çıkış sebebinin henüz tespit edilemediği belirtilerek, bu konudaki açıklamanın yangın tamamen kontrol altına alındıktan sonra yapılacağı kaydedildi.

Ayrıca, madende meydana gelen patlamanın ardından 450'ye yakın işçinin sağ kurtarıldığı, 80 madencinin tedavisinin de Soma, Manisa, İzmir ve Balıkesir'deki hastanelerde sürdüğü bildirildi. Kurtarma ekiplerinin yaptığı çalışmaların devam ettiği de belirtildi.

Madende kalan çalışanların tahliyesi ve kurtarılması için ilk andan itibaren kurumlarının yanı sıra Başbakanlık, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere devletin tüm kurumları Türk Kızılay’ı, AFAD, TTK, TKİ yangınla ilgili bütün birimlerin harekete geçirildiği söylendi.Yangın gerçekleştiği andan itibaren ocaktaki, söndürme çalışmalarına eş zamanlı olarak içerideki karbondioksit, karbonmonoksit gazının tahliye edilmesine ve temiz hava verilme çalışmalarına başlandığı vurgulanan açıklamada, "Bu çalışma hala devam etmektedir. Bugün itibariyle 238 çalışanımızı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ani kurtarma müdahalesi sayesinde 450’ye yakın çalışanımız kurtarılmış, içlerinden 80 çalışanımızın tedavileri Soma, Manisa, İzmir ve Balıkesir’deki hastanelerde sürmektedir. Yangının nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar devam etmektedir. Bu araştırmalar sonuçlandığında detaylarla ilgili sağlıklı bilgiler kamuoyu ile en kısa sürede paylaşılacaktır. Madende çıkan yangının sebebi henüz tespit edilememiştir. Yangın tamamen kontrol altına alındıktan sonra sebebiyle ilgili açıklama yapılabilecektir." denildi.

BİLİNMEYEN BİR NEDENDEN DOLAYI YANGIN ÇIKTI

"Maden ocağında öncelikle bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın ortaya çıkmıştır. Ardından hızla artan karbonmonoksit gazı ne yazık ki kayıpların yaşanmasına sebep olmuştur." ifadelerine yer verilen açıklamada, yangının gerçekleştiği andan itibaren dile getirilen bazı iddialarla ilgili de şu açıklama yapıldı:

"Soma Kömür İşletmeleri AŞ bünyesinde çalışan tüm işçilerimizin sigortalı olduğunu, hiçbir şekilde kayıt dışı veya yasada öngörülen yaş sınırının altında çalışanımız bulunmadığını, tüm çalışanlarımızın bordromuzda ve gerçek ücretleriyle istihdam edildiğini, tamamının sendikalı olduğunu devam eden iddialara karşın altını çizerek belirtmek isteriz. Soma Kömür İşletmeleri AŞ'de taşeron çalışma sistemi uygulanmamaktadır. Yangının sebebi henüz belirlenememişken spekülatif olarak yangına sebebiyet verdiği iddia edilen trafoyla birlikte, tüm malzeme ve ekipmanlar teknik olarak en üst düzeydedir. Maden ocağımız her 6 ayda bir düzenli olarak devletin ilgili kurum ve kuruluşları tarafından denetlenmektedir."

SON DENETİM MART AYINDA YAPILDI

Madende son denetimin mart ayında gerçekleştirildiği ve usule aykırı bir durum tespit edilemediğine vurgu yapılan açıklamada, ayrıca şu bilgilere yer verildi:

"Geçmiş dönemlere ait herhangi bir kapatılma cezası alınmamış, ciddi bir kaza yaşanmamıştır. Soma Kömür İşletmeleri, 30 yıldır işçi sağlığı ve iş güvenliği yönüyle de örnek bir şirket olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Bu bağlamda, tüm çalışanların periyodik kontrolleri aksatılmadan sürdürülmekte, iş güvenliği ve sağlığı, branş eğitimlerine de büyük önem verilmektedir. Türkiye’nin dört bir yanında toplam 7.500 kişiye istihdam sağlayan Soma Kömür İşletmeleri olarak yaşadığımız bu elim yangın sonucu üzüntülerimizi bir kez daha dile getirmek isteriz. Çalışanlarımızdan her biri ailemizin bir parçasıdır. Her bir kayıpla ailemizden bir can kopmuştur. Bir kez daha vefat eden çalışanlarımıza Allah’tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı, sabır, yaralılarımıza acil şifalar dilerken çalışanlarımızın ve ailelerinin, maddi ve manevi yanında olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz. Milletimizin başı sağ olsun."

Önceki ve Sonraki Haberler