1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Soma maden ocağında 300 işçi mahsur kaldı

Soma maden ocağında 300 işçi mahsur kaldı

Enerji Günlüğü - Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonrası ocakta bulunan...

Soma maden ocağında 300 işçi mahsur kaldı

Enerji Günlüğü - Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonrası ocakta bulunan yaklaşık 300 işçi mahsur kaldı.

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağında, bugün saat 15.30'da trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Galeride elektriklerin kesilmesi nedeniyle asansörler çalışmadığı için yukarı çıkamayan 300 kadar işçi mahsur kaldı. Yakındaki bir maden ocağından gelen tahliye ekibi kurtarma çalışmalarına başlarken, tedbir amacıyla bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi.

HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLER VAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Soma'daki maden kazasıyla ilgili yaptığı açıklamada hayatını kaybeden işçilerin olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yer altında çıkan yangından dolayı önemli bir sıkıntı var. Ben başbakanımızla görüştüm, direkt Soma’ya geçiyorum. AFAD Başkanı ile konuştum kurtarma ekipleri hem Zonguldak’tan TTK’nın ekipleri hem Soma’da bulunan kurtarma ekibimiz bu işin üzerindeler. İnşallah ümit ediyorum ki çok büyük sıkıntı çıkmaz. Şu an şehit olan işçi kardeşlerim var.

Bu safhada verilen rakamların her birisinde farklı rakamlar çıkar. O yüzden tek elden, tek ağızdan bunları takip edeceğiz. Kamuoyuyla bunları paylaşacağız. Öncelikle yer altındaki işçilerimize acilen ulaşmamız lazım. Çok fazla rakamlar üzerinde sizde, bazı yetkili arkadaşlarımızı zorlamayın, hızlıca işçi kardeşlerimize ulaşalım.

Oradaki kurtarma ekipleri bu işlerde çok tecrübeli olan ekipler. Ama ilk anda yer altına temiz havanın verilmesi önemliydi. Şimdi tahliye havası temiz hava verme kısmına çevrildi. Detaylı bilgiyi Soma’dan açıklama yapacağız. İhmaldi değildi bu konularla alakalı, bunların denetimleri teftişleri sonradan gelir. İlk anda işçi kardeşlerimize ulaşmamız lazım.”

3 İŞÇİ ÖLDÜ, 4 İŞÇİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak madendeki patlama sonrası hastaneye kaldırılan 3 kişinin öldüğünü söyledi. Hastaneye gelenlerin dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybettiğini belirten Parlak, 4 işçinin de tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Rüştü Parlak tedavi altına alınan 4 kişinin durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

1 MADENCİ ÖLDÜ

Manisa'nın Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, maden ocağında elektrik panosunda çıkan yangının ardından hastaneye kaldırılan 20 madenciden 1'inin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Atçı, madendeki elektrik panosunda çıkan yangının ardından aşağıda bir vardiya işçinin bulunduğunu, bu sayının 200-300 civarında olduğunu söyledi.

TEMİZ HAVA POMPALANIYOR

Soma ilçesinde kömür madeninde çıkan yangın sonrası içeride mahsur kalan işçilere temiz hava pompalandığı belirtildi.

Maden İş Sendikası Ege Bölge Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, yaptığı açıklamada, yangın sonrası dumanın maden ocağına yayıldığını, içeride bulunan işçilerin dumandan etkilenmesinden endişe edildiğini ifade etti.

Henüz kaç işçinin maden içinde bulunduğunun bilinmediğini söyleyen Küçükgençay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yokettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var, yeterli kalmayabilir" dedi.

KURTARMA EKİBİ BÖLGEYE HAREKET EDECEK

Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı 15-20 kişilik kurtarma ekibi, bir özel maden ocağında elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına katılmak üzere Manisa'nın Soma ilçesine gidecek.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, yaptığı açıklamada, kurumun tahlisiye ekibinde görevli uzman madencilerin, Soma'ya gitmek için hazırlandığını söyledi.

İnan, madencilerin, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Zonguldak'a göndereceği helikopterle Soma'ya ulaştırılmasının planlandığını ifade etti.

BAKANLIK HEYETİ BÖLGEYE GİDİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca, Soma'da özel şirketin işlettiği kömür madeninde çıkan yangınla ilgili inceleme yapılması amacıyla 3 iş müfettişi görevlendirildi.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Soma'daki maden ocağında çıkan yangının ardından İzmir Teftiş Grup Başkanlığından 3 iş müfettişine inceleme görevi verildi.

Öte yandan, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de Soma'ya gitmek üzere Bursa'dan hareket etti.

CHP DE HEYET GÖNDERİYOR

CHP, olay sonrası Soma'ya bir heyet gönderdi. Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel ile İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, incelemeler yapmak üzere patlamanın meydana geldiği ocağa gidiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler