1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Soma’da kömür üretimi yarı yarıya azaldı

Soma’da kömür üretimi yarı yarıya azaldı

Enerji Günlüğü – Yaşanan maden ocağı faciasının ardından Soma’da kömür üretimi yarıya düştü.Hürriyet gazetesinin haberine göre, Türkiye’nin...

Soma’da kömür üretimi yarı yarıya azaldı

Enerji Günlüğü – Yaşanan maden ocağı faciasının ardından Soma’da kömür üretimi yarıya düştü.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Türkiye’nin en önemli kömür alanlarından olan Soma’da daha önce günlük 50 bin ton olan üretim, yaşanan facianın ardından 25 bin tonlara indi. Kömür üretiminin düşmesinden dolayı fiyatlandırmada tek yetkili olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) henüz bir artış kararı vermedi.

Manisa’nın Soma İlçesi’nde, 301 işçinin can verdiği maden faciasının ardından, ilçede faaliyet gösteren iki firmaya ait 4 ocakta üretim durduruldu. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait olan facianın yaşandığı ocakta üretim süresiz olarak durduruldu. Bu madenin tüm girişleri gaz betonla örülen duvarla tamamen kapatıldı. Bu sayede ocağın içerisindeki yangının tamamen söndürülmesinin amaçlandığı, ancak bunun ne kadar süreceğinin ise tam olarak belli olmadığı belirtildi.

Madendeki yangının söndürülmesinin ardından daha önce madende bir kez araştırma yapan savcılık, bilirkişi ve iş müfettişlerinden oluşan heyet tekrar ocağa girerek yangının ilk çıktığı bölgeden araştırmalarına devam edeceği açıklandı.

Soma Kömür İşletmeleri’ne ait diğer iki kömür ocağında da durdurulan üretim yeniden başlatılmadı. İşyerinde örgütlü Türk- İş’e bağlı Maden- İş Sendikası da bu iki kömür ocağında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişlerinin iş güvenliği incelemeleri yapmalarını ancak bundan sonra üretimin başlatılacağı kararı verdi.

Sendika ilk olarak 1 Haziran’a kadar üretimi durdurdu. Ancak müfettişlerin inceleme yapmalarına ya da bu incelemelerin sonuçlarına göre bu tarihin ertelenebileceği de sendika yöneticileri tarafından ifade edildi.

Bu arada ilçede kömür üretimi yapan Uyar Madencilik’e ait ocak ise 1 kişinin hayatını kaybettiği ve 27 kişinin de yaralandığı kazanın ardından 12 Kasım 2013 tarihinde kapatılmıştı.

İlçede bulunun İmbat A.Ş.’ye ait kömür ocağında ise, üretim kontrollü olarak başlatıldı. Burada tam kapasite olmasa da işçiler, kömür üretimi için tekrar maden ocağına girdi. Ancak bu ocaktaki üretime rağmen ilçedeki günlük 50 bin ton olan kömür üretimi, yarıya yarıya düştü. Günlük yaklaşık 25 bin ton kömürün ancak üretilebildiği açıklandı.

Facianın ardından savcılığın başlattığı soruşturmada da Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi, tutuklandı. 9 kişi adli kontrollü, 11 kişi de savcılıkta serbest bırakıldı. Bu arada Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında da savcılığın yakalama kararı talebinde bulunduğu, ancak gerek ön bilirkişi raporunda gerekse şirketteki yetki durumundan dolayı bir sorumluluğunun olmadığı gerekçesiyle mahkemenin yakalama kararı vermediği ileri sürüldü.

Önceki ve Sonraki Haberler