1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. SPK Girişim Elektrik’e 2,93 milyon lira ceza kesti

SPK Girişim Elektrik’e 2,93 milyon lira ceza kesti

SPK Girişim Elektrik AŞ’ye ve bazı yöneticilerine çeşitli idari para cezaları verdi.

SPK Girişim Elektrik’e 2,93 milyon lira ceza kesti

Enerji Günlüğü - SPK, Girişim Elektrik AŞ’ye ve bazı yöneticilerine çeşitli gerekçelerle toplam 2,93 milyon lira idari para cezaları verdi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret AŞ’nin [GESAN] ilk halka arzdan elde ettiği gelirin kullanım yerlerine ilişkin inceleme sonucunda tespit ettiği usulsüzlükler nedeniyle, şirkete ve kimi yöneticilerine farklı gerekçelerle ve farklı tutarlarda olmak üzere toplam 2.928.667 lira idari para cezası kesti. 

İDARİ PARA CEZALARININ GEREKÇELERİ

SPK, kestiği idari para cezalarını, kime kesildiklerini ve gerekçelerini aşağıdaki gibi bildirdi. 

Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret AŞ: 69.783 lira. 
Halka arzdan elde edilen fonun sadece bu fona özgülenmiş ayrı bir banka hesabında Şirket’in diğer nakit akımları ile karışmayacak şekilde takip edilmemesi; halka arzdan elde edilen fondan kullanılan her kullanıma ilişkin muhasebe kayıtlarının ilgili harcamanın ne için yapıldığını ortaya koyacak şekilde gerekli açıklamaları içerecek şekilde muhasebe sistemine kaydedilmemesi.

Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret AŞ; Ali Gökhan Öztürk ve Muhittin Behiç Harmanlı: her birine 872.282’şer lira.
Sermaye arttırımından elde edilecek gelirin kullanımına ilişkin yönetim kurulu raporunda ve Şirket paylarının halka arzına ilişkin izahnamede yer almaksızın halka arz gelirinin bir bölümünün Şirket’in bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Teknolojileri Sanayi AŞ lehine kullanılması sebebiyle izahnamede yer alan halka arz gelirinin kullanımına ilişkin açıklamaların yanıltıcı ve eksik hale gelmesi. 

Savaş Atanur Kazaz ve Mete Muzaffer Bıçaklıoğlu: her birine 121.019’ar lira.
Şirket’in halka arz gelirinin bir kısmının Europower Enerji adına harcanmış olmasına karşın bu bilgilere denetimden sorumlu komitenin 19 Kasım 2021 ve 16 Şubat 2022 tarihli raporlarında yer verilmemesi; 19 Kasım 2021 tarihli denetimden sorumlu komite raporunda yer alan fon kullanım yerleri ve tutarlarının yanlış olması.

YÖNETİCİ SORUMLULUĞUNA GENEL KURUL KARAR VERECEK

Girişim Elektrik’in yapılacak ilk genel kurul toplantısında, idari para cezasına neden olan fiillerde sorumluluğu bulunan yönetim kurulu üyelerine, şirkete kesilen cezaların rücu edilip edilmeyeceği konusunda karar alınacak. Bu oylamada idari para cezası kesilen kişiler oy kullanamayacaklar. 

GİRİM ELEKTRİK’TEN AÇIKLAMA

Girişim Elektrik, SPK’nın idari para cezalarıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Şirket, açıklamasında halka arzdan elde edilen gelirin üretim kapasitesinin artırılması, hammadde alımı ve makine, teçhizat ve ekipman alım ve yenilemeleri için kullanıldığı belirtildi. 

Açıklamada Europower’ın Girişim Elektrik Grubunun üretim faaliyetlerini yürüten bağlı ortaklığı olduğu kaydedildi ve halka arzdan elde edilen gelirin bir kısmının Europower için kullanılmasını uygun buldukları, ancak harcamaların fon kullanım raporlarında Europower adına yapılmış olduğunun belirtilmediği ve böylece şeklen usule aykırı durum oluştuğu bildirildi. 

Girişim Elektrik, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı, “Muhasebe kayıtlarıyla ilgili husus ise, halka arzdan elde edilen ve atıl durumdaki gelirin daha yüksek getiriler ile değerlendirilmesi için farklı bankalara ve kurumlara yönlendirilmesi ancak yönlendirilen yerlerdeki yeni açılmış hesaplar yerine mevcut hesaplar üzerinden takip edilmesi nedeni ile şekli bir uygunsuzluk olduğu şeklinde açıklanabilir”.

İlgili Haberler