1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Star Rafineri Ekim 2018’de üretime geçecek

Star Rafineri Ekim 2018’de üretime geçecek

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) İzmir Aliağa’da kurulan Star Rafinerisi’ne ilk ham petrol gemisi Haziran 2018’de yanaşacak, tesisler Ekim 2018’de üretime...

Star Rafineri Ekim 2018’de üretime geçecek

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA) İzmir Aliağa’da kurulan Star Rafinerisi’ne ilk ham petrol gemisi Haziran 2018’de yanaşacak, tesisler Ekim 2018’de üretime başlayacak. Rafineri Türkiye’nin yıllık cari açığını 1.5 milyar dolar aşağı çekecek. 

Star Rafineri Anonim Şirketi Genel Müdürü Mesut İlter, İzmir Aliağa’da kuruluş hazırlıkları devam eden Star Rafinerisi’nde gelinen son durumu, rafineri sahasında gazetecilere anlattı. Ekim 2017 sonu itibariyle Star Rafineri’nin mühendislik ve satın alma işlerinin yüzde 100, inşaat işlerinin ise yüzde 92.4 oranında tamamlandığını belirten İlter, “Toplamda yüzde 96.4 proje ilerleme oranına ulaşmış durumdayız. Satın almanın yüzde 100’ü tamamlandı. Sahaya gelecek ilave ekipman ve malzeme yok. Yıl sonu itibariyle inşaat işlerini yüzde 97.5 oranında tamamlamayı hedefliyoruz” dedi. 

250 KİŞİ DAHA ALACAK 

İlter’in verdiği bilgiye göre Star Rafineri inşaat sahasında, ofis personeli dahil 3 bine yakını mühendis, toplam 19500 kişi çalışıyor. Rafineri devreye girdiğinde yaklaşık 1000 kişi çalışacak. Şu an itibariyle bunun 750 kişisi istihdam edilmiş durumda. Yıl sonuna kadar 250 kişi daha alınacak. 

BENZİN ÜRETMEYECEK 

Star Rafineri’nin ürün yelpazesi, Türkiye’deki akaryakıt talebi rakamları göz önünde bulundurularak belirlendi. Rafineri’de benzin ve fuel oil üretilmeyecek. İşlenecek petrolün tamamı jet yakıtı, motorin, LPG ve naftaya çevrilecek. Proses gereği bir miktar da petrokok çıkacağını belirten Genel Müdür Mesut İlter, “Star, fuel oil çıktısı olmayan dünyanın en büyük ve en gelişmiş rafinerilerinden birisi” dedi. 

YILDA 5 MİLYON TON DİZEL ÜRETECEK

Star Rafineri’nin yıllık ham petrol işleme kapasitesi 10 milyon ton. Proseslerde girdi olarak kullanılan hidrojeni üretmek için de yılda yaklaşık 300 bin ton doğalgaz tüketeceğini kaydeden İlter, “Bir de yakıt olarak doğalgaz kullanacağız. Yılda 5 milyon tona yakın (4.8) dizel, 1.5 milyon ton jet yakıtı, 1.6 milyon ton nafta üreteceğiz. Yan ürün olarak 700 bin ton petrokok ve yaklaşık 200 bin ton da kükürt üretilecek” diye konuştu. 

AZERBAYCAN PETROLÜ İLE İŞE BAŞLAYACAK 

Star Rafinerisi’nin Eylül 2018’de devreye alınması hedefleniyor. Rafinerilerin emniyet subabı kabul edilen meşalelerin ilk ateşlenmesi Şubat ayı içinde yapılacak. 1 Ocak 2018 itibariyle, rafineride işlenecek hampetrolün tedariki için uluslararası piyasalarda kontratlar için görüşmeler başlayacak. Tesislerde işlenecek ilk petrolü getirecek ham petrol tanker gemisinin Haziran 2018’de rafineri limanına yanaşması hedefleniyor. Star Rafineri’de işlenecek ilk ham petrol gemisinin, tesisleri kuran Socar açısından sembolik önem taşıdığı için Azerbaycan petrolü olması isteniyor.

CARİ AÇAĞI AZALTACAK 

Star Rafineri 2019 yılından itibaren yüzde 100 kapasiteyle çalışmaya başlayınca Türkiye’nin dizel, jet yakıtı, LPG ve petrokok ithalatının azalacağını belirten Genel Müdür Mesut İlter, “Bu sayede Türkiye’nin dış ticaret açığı yaklaşık 1.5 milyar dolar düşecek. 12.4 milyon ton seviyesindeki motorin ithalatının 5 milyon tonluk kısmını karşılayacağız. LPG’de yüzde 80’lik ithalat oranını yüzde 70’e düşüreceğiz. Ayrıca Star esnek bir rafineri, 1.5 milyon tonluk jet yakıtı çıktısının bir kısmını da dizele kaydırabilme kabiliyetimiz var” dedi. 

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR TEHDİT DEĞİL

Star Rafineri AŞ Genel Müdürü Mesut İlter, dünyada elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla akaryakıt talebinin azalpı azalmayacağı, Rafineri projesinin bundan etkilenip etkilenmeyeceği sorusu üzerine şunları söyledi: 

“Elektrikli araçların toplam pazar içindeki payı şu anda yüzde 1’ler 1.5’ler mertebesinde. Tabii çok radikal değişimler olabilir. O da birtakım teknolojik gelişmelere bağlı. Elektrikli araçların daha uzun mesafe kat edebilmesi için bataryaların geliştirilmesi önemli. Tabii bir değişim var ama bu bizi çok rahatsız etmiyor. Çünkü biz benzin üretmeyeceğiz. Hibrit araçlara bir dönüş var. Hibrit araçlara döneceklerin çoğu sugünkü LPG’li ve benzinli araçlar olacak. Dizel, iş makinalarında kamyonlarda taşımacılıkta kullanılıyor. Gelecekte bunların yerine koyulabilecek elektrikli motor teknolojisi çok uzak görünüyor. Bir iş kamyonun taşıyacağı römork kadar bir de akü taşıması lazım arkasında. Ama teknolojide hızlı gelişim olabilir ama biz gelecek 30 yılda bizim açımızdan bir sorun görmüyoruz.” 

KAPASİTEYİ YÜZDE 15 BÜYÜTEBİLİR 

Star Rafineri AŞ Genel Müdürü Mesut İlter, tesislerin en gelişmiş teknoloji ile günün ve gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçları da karşılayacak şekilde tasarlandığını söyledi. İlter, yıllık 10.1 milyon ton hampetrol işleme kapasitesine sahip Star Rafineri’de yüzde 15 oranında kapasite artışı yapılabilecek bir opsiyonun da bulunduğunu ancak bunun ileride gündeme gelebileceğini söyledi. 

Mehmet KARA - Aliağa/İZMİR

Önceki ve Sonraki Haberler