1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Statoil: Petrol ve doğalgaz yirmi yıl daha belirleyici olacak

Statoil: Petrol ve doğalgaz yirmi yıl daha belirleyici olacak

Enerji Günlüğü - Statoil şirketinin CEO’su Helge Lund 2013 Güz Konferansında petrol ve doğal gazın önümüzdeki yirmi yılda enerji bileşiminde ağırlığını...

Statoil: Petrol ve doğalgaz yirmi yıl daha belirleyici olacak

Enerji Günlüğü - Statoil şirketinin CEO’su Helge Lund 2013 Güz Konferansında petrol ve doğal gazın önümüzdeki yirmi yılda enerji bileşiminde ağırlığını koruyacağını söyledi. Aynı zamanda bu süre zarfında yenilenebilir enerjinin güçlü yükselişinin fosil yakıtlarının küresel enerji bileşimi içindeki % 82 olan payını % 75’e düşüreceğini de ekledi.

Naturalgaseurope sitesinde yer alan Sergio Matalucci imzalı yazıda 2013 Güz Konferansında yapılan değerlendirmeler, özellikle Statoil şirketinin CEO’su Helge Lund’un yaptığı değerlendirmeler ışığında ele alınıyor.

FOSİL YAKITLARINDAKİ AZALMA TAHMİN EDİLENDEN FAZLA OLABİLİR

Lund, son süreçte yayınlanan IEA 2013 Dünya Enerji genel değerlendirme raporunu referans göstererek, fosil yakıtlarındaki azalmanın küresel enerji talebinin artmasıyla yayınlanandan daha fazla olabileceğini ifade etti. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) ana senaryosu küresel enerji ihtiyacının 2035 yılına kadar üçte bir oranında artacağı yönünde. Bu anlamda doğal gaz ve petrole her zaman olduğundan daha fazla ihtiyaç olacak.

Statoil, enerji bileşimi içinde kömürden daha fazla doğal gazın olmasının karbon emisyonunu % 50 oranında azaltacağını da belirtti.

ASIL SORUN TEMİZ ÜRETİM VE VERİMLİ TÜKETİM

Doğal gaz potansiyelinin kötü uygulamalardan etkilenmediğini belirten Lund, metan emisyonunu azaltmanın öneminin de altını çizdi. Lund, “ Asıl sorun, bu süre zarfında üretimi bugünkünden daha temiz nasıl yapacağımız ve tüketimi nasıl daha verimli kılacağımızdır. Bu ne kadar büyük bir rol oynarsa oynasın sadece politikacıların ve dünya liderlerinin görevi değil. Sanayi ve özel sektörün de katılması ve katkı sağlaması gerek” dedi.

STATOİL’İN YATIRIMLARI

Norveç petrol ve doğal gaz şirketi Statoil, 2014 yılında da keşif çalışmaları harcamalarının 3.75 milyar dolar olan bu yılki rekor seviyeye yakın olacağını söyledi. Reuters’a göre, Statoil keşif çalışmalarını Norveç, Meksika Körfezi, Angola ve Tanzanya’da yoğunlaştıracak

NPD: MEVCUT SAHALARDA ÜRETİME DEVAM EDİLMELİ

Konferansta, Norveç Petrol Direktör (NPD) sanayinin yeni gelişmeler üzerinde çalışmaktansa mevcut sahalarda üretim yapmaya devam etmesi gerektiğini ifade etti.

NPD Başkanı Bente Nyland enerji şirketlerinin yüksek maliyetleri karşılayabilmek ve önemli yatırımlar yapabilmek için işbirliği yapmalarını önerdi.

Nyland,Statoil’in Castberg projesindeki 15.5 milyar dolarla yatırımlarına devam edeceğini beklediğini söyledi. Kuzey Barents Denizindeki saha bu yılın başında Norveç hükümetinin vergi zammının ardından beklemeye alındı.

Bu ayın başında yayınlanan bir açıklamaya göre şirket Barents Denizi’ndeki çalışmalarına 2014 yılında 5-7 yeni kuyu ile devam edecek. Şirket Hoop bölgesindeki potansiyeli test etmeyi ve Johan Castberg keşifleri civarında keşif sondajlarına devam etmeyi düşünüyor.

2020 YILINDA HİNDİSTAN’IN ENERJİ İHTİYACI ÇİN’İ GEÇECEK

Artan küresel enerji ihtiyacı yeni projeler ve keşifleri gerektiriyor. Lund gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümelerine orantılı olarak daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduklarını belirterek, “ Mevcut sahalarda keşifleri ve üretimi durdurmamız gerektiğini tartışanlar ve yeni fırsatları engelleyenler olmayan veya tek tük sürdürülebilen bir gelecek hazırlıyorlar. En kötüsü, bu milyonlarca insanın daha iyi ve daha parlak bir geleceğe sahip olmasını engelleyecek bir yol” dedi.

Lund’a göre 2020 yılında temel büyümenin ana kaynağı Çin değil Hindistan olacak.

KARBON AYAK İZİ

Statoil CEO’su gelişmekte olan dünyanın karbon ayak izini en aza düşürmek için artan bir çaba harcadığını belirtti. Lund, “ Sanayi oyuncuları olarak, aynı zamanda genel sorunlarımızla yüzleşme, çözüm yolları arama ve uygulama ve karbon ayak izimizi geliştirme sorumluluğumuz var. Bütün yanıtlara sahip değiliz. Tek bir çözüm yok” dedi.

Statoil, karbonda küresel bir fiyatın teknolojiyi harekete geçirebileceğini ve bunun da en az karbon ayak iziyle enerji sağlayabileceğini söylüyor.

Pazartesi günü Statoil tarafından yayınlanan bir bildiriye göre, şirket ticari bir karbondioksit geleceği pozisyonu için kendi karbon tutma ve stoklama (CCS) deneyimini oluşturuyor.

Norveçli şirketin verdiği mesaj açık. Doğal gaz ve petrol önümüzdeki yıllarda temel enerji kaynakları olacak. Mevcut zorluklar ve gelecek fırsatları madalyonun iki yüzü gibi olacak. Piyasalardaki zor anlar ve diğer enerji kaynaklarının rekabeti bir fırsat.Karbon ayak izini azaltmak için büyüme endüstrinin sorumluluklarıyla uyumlu olmak zorunda. Son olarak da, her zamankinden daha fazla yatırımlara ihtiyaç duyulacak.

Önceki ve Sonraki Haberler