1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Statoil, Şah Deniz`deki yüzde on payını sattı

Statoil, Şah Deniz`deki yüzde on payını sattı

Enerji Günlüğü - Norveçli petrol şirketi Statoil, Azerbaycan'ın Şah Deniz sahasında ve Güney Kafkasya Boruhattı'nda bulunan yüzde 10 payını sattı.Statoil...

Statoil, Şah Deniz`deki yüzde on payını sattı

Enerji Günlüğü - Norveçli petrol şirketi Statoil, Azerbaycan'ın Şah Deniz sahasında ve Güney Kafkasya Boruhattı'nda bulunan yüzde 10 payını sattı.

Statoil yayınladığı bir basın açıklamasıyla, Azerbaycan'ın Şah Deniz sahasında ve Güney Kafkasya Boruhattı'nda bulunan yüzde 10 payını 1,45 milyar dolar karşılığında SOCAR ve BP’ye satığını bildirdi.

Statoil, Şah Deniz projesi ve Güney Kafkasya Boruhattı'ndaki paylarını satacağını 17 aralık 2013 tarihinde açıklamıştı. Yüzde 10 hissenin 3,33'lük bölümünü BP, 6,67'sini ise SOCAR satın aldı.

Satış sonrası Şah Deniz içinde Statoil’in payı % 15.5, SOCAR’ın payı % 16.7, BP’nin payı % 28.8, Lukoil’in payı % 10, NICO’nun payı % 10, Total’in payı % 10 ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’nun payı ise %9 oldu.

Hisse satışı Statoil’in gelecekteki yatırımlarda önceliklendirme temelindeki portföy optimizasyonu ve önemli doğalgaz pozisyonlarındanyaratılan değerleri alma stratejisi ile uyumlu.

Satış sonrası Statoil’in Azerbaycan’daki portföyü Şah Deniz projesi ve Güney Kafkas Boru hattı içinde % 15.5, Azeri-Çirag-Güneşli içinde % 8.56 ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattında % 8.71. Statoil aynı zamanda TAP içinde de % 20 paya sahip.

Önceki ve Sonraki Haberler