1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ştokman`da Statoil`in yerini Shell alabilir

Ştokman`da Statoil`in yerini Shell alabilir

Enerji Günlüğü - Barents Denizi'ndeki Ştokman sahasında Norveçli Statoil'in yerine İngiliz Shell'in geçebileceği ileri sürülüyor.Rus enerji devi Gazprom’un...

Ştokman`da Statoil`in yerini Shell alabilir

Enerji Günlüğü - Barents Denizi'ndeki Ştokman sahasında Norveçli Statoil'in yerine İngiliz Shell'in geçebileceği ileri sürülüyor.
Rus enerji devi Gazprom’un yayınladığı mali raporda, Barents Denizi’ndeki Ştokman projesinden çekilen Norveçli petrol şirketi Statoil’e Shtokman Development AG’deki yüzde 24’lük payının ödemesinin yapıldığı ve Gazprom’un ortaklıktaki payının yüzde 75’e çıktığı ifade edildi. Bu verilere dayanan uzmanlar, Gazprom’un Statoil’e ortaklıktaki payı için 340 milyon dolar ödemiş olabileceğini öne sürüyor. Öte yandan Ştokman projesindeki üçüncü ortak olan Fransız Total’in ise ortaklıktaki yüzde 25’lik hisselerini devretmediği biliniyor. Konuyu yorumlayan uzmanlar, Total’in projeden çıkmasının düşük bir ihtimal olduğunu ve konsorsiyumdaki Statoil’in yerine başka bir yatırımcının geçebileceğini ve bu şirketin büyük bir olasılıkla İngiliz petrol devi Shell’in olabileceğini savunuyor. Şimdiye kadar Shell’in Ştokman ortaklığı konusunda resmi bir açıklama gelmese de uzmanlar, Rusya’daki gaz projelerini arttırmak isteyen İngiliz devinin Statoil’in payını yine aynı para karşılığında Gazprom’dan alabileceğini öne sürüyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler