1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Sudan Türk enerji yatırımcılarını bekliyor

Sudan Türk enerji yatırımcılarını bekliyor

Enerji Günlüğü - Türk şirketleri Sudan’da petrol aramak icin girişimlerini sürdürürken diğer yandan MTA ve Eti Maden de Sudan’daki muadil şirketleriyle...

Sudan Türk enerji yatırımcılarını bekliyor

Enerji Günlüğü - Türk şirketleri Sudan’da petrol aramak icin girişimlerini sürdürürken diğer yandan MTA ve Eti Maden de Sudan’daki muadil şirketleriyle ortak maden arama projesiyle ilgili görüşmelerini sürdürüyor. Hürriyet'in haberine göre eğer ortaklık kurulursa altın, bakır ve demir aramaları yapılabilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sudan’ın başkenti Hartum’da Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Ali Osman Taha, Maden Bakanı Kemal Abdullatif, Elektrik ve Su Kaynakları Bakanı Tabita Butros Shokai ve Petrol Bakanı Awad Al-Jaz ile görüşmelerde bulundu. Maden, hidrokarbon ve elektrik alanlarında ayrı ayrı mutabakat zabıtları imzalandı.

PERSONEL DESTEĞİ

Sudan’da yaklaşık 200 bin kişi serbest altın üretimi yaparken, üretim çok eski yöntemlerle ve sağlığa zararlı cıva kullanılarak yapılıyor. Maden Bakanı Abdullatif, Türkiye’den yeni teknolojinin ülkelerine getirilmesini ve modern üretim imkânlarına sahip olmak istediklerini söyledi. Enerji Bakanı Yıldız, bu konuyla Türk şirketlerin ilgileneceğini iletti. Sudan’ın zengin maden kaynaklarını daha etkin kullanması için kalifiye personel yetiştirmesi konusu da Mutabakat Zaptı içerisinde yer aldı. Sudan’da Eğitim Merkezi ve Jeofizik Analiz Merkezi kurulması ve deprem analizleri yapılması yönünde Türkiye gerekli desteği MTA aracılığıyla verecek.

HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ

35 milyon nüfusa sahip Batı Afrika ülkesi Sudan’da yalnızca 2 milyon kişi elektrik kullanıyor. 2 bin 850 MW kurulu gücün büyük kısmı Nil nehri kenarına kurulan barajlardan oluşuyor. Sudan’ın elektrik ihtiyacını karşılamak için toplam kurulu gücü 1750 MW olan 4 büyük hidroelektrik santrali daha yapılması planlanıyor. Enerji Bakanı Yıldız’ın görüşmelerinde Türk özel sektörünün Nil nehri kıyısına yeni hidreoelektrik santral yatırım fırsatları konuşuldu. Sudan’da günlük 12 saat güneş ışıma süresi var. İlk aşamada 17 MW’lik güneş, 200 MW’lik rüzgar santralı kurmak için de Türk yatırımcıların ilgisini bekliyorlar. Sudan iki ünitede toplam 1200 MW gücünde nükleer santral yapılmasını da planlıyor. Türkiye, nükleer kurma sürecindeki tecrübesini Sudan’la paylaşacak.

Önceki ve Sonraki Haberler