1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. SUOZ Enerji ikinci güneş yarışında Niğde’ye talip

SUOZ Enerji ikinci güneş yarışında Niğde’ye talip

Enerji Günlüğü - SUOZ Enerji, Türkiye’nin en büyük ikinci güneş enerjisi ihalesi YEKA 2’de Niğde Bor’daki 300 MW’lık GES projesi için ihaleye...

SUOZ Enerji ikinci güneş yarışında Niğde’ye talip

Enerji Günlüğü - SUOZ Enerji, Türkiye’nin en büyük ikinci güneş enerjisi ihalesi YEKA 2’de Niğde Bor’daki 300 MW’lık GES projesi için ihaleye katılacak. 

Güneş enerjisi sektöründe çalışmalarını sürdüren SUOZ Enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi kapsamında hayata geçirilen ve Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getirecek olan YEKA için gün sayıyor.  SUOZ Enerji, Şanlıurfa, Hatay ve Niğde’de toplamda 1000 MW olarak açıklanan ikinci YEKA’da, Niğde Bor’daki 300 MW büyüklüğündeki GES projesinde güçlü bir partnerle oluşturulan konsorsiyumla ihaleye katılım için hazırlıklarını tamamlıyor. 

SANTRAL 180 BİN HANENİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Niğde Bor’daki santral projesinden ilk yıl yaklaşık 180.000 hanenin yıllık enerji ihtiyacına tekabül eden 500 GWh’ın üzerinde elektrik üretimi bekleniyor. Beş yıl içerisinde tamamlanması gereken söz konusu tüm YEKA projelerinde kullanılacak panellerde %60 oranında yerlilik şartı aranıyor. İhaleye girenler arasından kazanan firmalar, 30 yıl lisans süresi boyunca da işletme hakkını elde ediyor.

KENDİ ÜRETTİĞİ PANELLERİ KULLANACAK

Niğde’de anahtar teslim proje teslimi için ihaleye katılacak olan SUOZ, diğer iki YEKA bölgesi Şanlıurfa ve Hatay’da ise ihaleye katılacak firmalara panel tedariği yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.

İhale şartnamesi kapsamında kullanılacak güneş modüllerinin yerli malı belgeli olmasının yanı sıra %18 ve üzerinde verimlilik sağlaması bekleniyor. Konsorsiyumu güçlü kılan panel üretimi altyapısıyla beklenen şartları sağlayan SUOZ Enerji, ihalenin kazanılması halinde santralin kurulması için kendi üretimi olacak yüksek verimli ve Mono Perc hücre ile üretilen güneş panellerini kullanacak. 

SUOZ Enerji’nin bünyesindeki panel üretim firması Mar Solar A.Ş., Kocaeli Organize Sanayi Bölgesi’nde 8000 m2 alana kurulu fabrikasında yaklaşık 300 kişilik istihdamı ile yüksek teknoloji panel üretimi gerçekleştiriyor. MarSUN marka yerli panel üretimi gerçekleştiren ve 370 MW üretim kapasitesi bulunan Mar Solar, Tier-1 segmentinde konumlanan firmalara özel üretim yapıyor.

KUŞADASI GES EN İLERİ TEKNOLOJİYİ KULLANIYOR

SUOZ Enerji’nin, gruba bağlı Mar Solar Panel Üretim Fabrikası’nda üretilen panellerle hayata geçirdiği toplamda 9.3 MW kurulu güce sahip Kuşadası Lisanssız Güneş Enerjisi Santrali, normal sistemlere göre %22 daha fazla elektrik üretimine olanak sağlayan hareketli güneş takip sistemi Array Tracking ve özel izleme donanımlı MonoPerc panel yapısı ile Türkiye’nin en ileri teknolojisini kullanıyor. 110 dönüm arazi üzerine kurulan santralde yıllık 15.7 GWh elektrik üretimi ile 5.000 hanenin elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor. 

Ayrıca SUOZ Enerji’nin, bünyesindeki panel üretim fabrikası Mar Solar’da üretilen panellerle kurulan 67 adet santralde de toplam 220 MW kurulu gücü bulunuyor. Türkiye’nin dört bir yanında santral projeleri hayata geçiren firmanın bugüne kadar toplamda gerçekleştirdiği 769.712 adet panel kurulumu ile, 307.500 ton CO2 salınımına engel olunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler