1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Suriyeliler Toroslar`da kaçak elektriği artırdı

Suriyeliler Toroslar`da kaçak elektriği artırdı

Enerji Günlüğü - Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ, artan Suriyeli nüfusun bölgede elektrikte kaçak oranlarını artırdığı gerekçesiyle EPDK'ya başvurarak...

Suriyeliler Toroslar`da kaçak elektriği artırdı

Enerji Günlüğü - Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ, artan Suriyeli nüfusun bölgede elektrikte kaçak oranlarını artırdığı gerekçesiyle EPDK'ya başvurarak bu durumun "mücbir sebep" sayılmasını istedi.

Olcay Aydilek'in Habertürk'te yer alan haberine göre Alman E.ON ile Sabancı ortaklığı Enerjisa'nın bünyesindeki Toroslar Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde kayıp-kaçak oranları hızla yükseldi. Bu oran Gaziantep’te yüzde 7’den yüzde 12’ye, Osmaniye’de yüzde 7’den 10’a, Kilis’te yüzde 10’dan 15’e çıktı. Habere göre bu artışta bölgede artan Suriyeli nüfusun etkisi oldu. 

Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ, kontrolünde bulunan Gaziantep, Kilis, Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye’de Suriyeliler nedeniyle elektrikte kayıp-kaçak oranlarının artması üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvurdu ve bu durumun ‘mücbir sebep’ sayılmasını istedi. EPDK tarafından konulan kayıp-kaçak hedeflerinin yenilenmesini ve artırılmasını talep etti.

Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle 1 milyonu aşkın Suriyeli, Türkiye’ye geldi. Suriyelilerin önemli bir bölümü, Sabancı ile Alman E-ON ortaklığı ENERJİSA’nın işlettiği Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ’nin kontrolünde bulunan Gaziantep, Kilis, Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye’de yaşamını sürdürüyor.

EVLERDE KAÇAK TÜKETİM

Suriyeliler için oluşturulan kamplarda elektrik tüketimleri ölçülüyor ve faturalar düzenli olarak ödeniyor. Toroslar EDAŞ, kamp dışında yaşayan Suriyelilerden bazılarının kaçak elektrik kullandığını, abonelik işlemlerinde sorun olduğunu, bu nedenlerle söz konusu illerde kaçak tüketimin ve teknik kayıpların arttığını belirtti. ve EPDK’dan bu durumun mücbir sebep sayılmasını istedi.

EPDK’DAN ÇÖZÜM İSTEDİ

Abonelik koşullarını taşıyan Suriyelilerin bir bölümü de elektrik borçlarını ödeyemedi. Toroslar, bu sorunu EPDK’ya yazılı olarak bildirdi. EPDK’dan, çözüm için devreye girmesini istedi. Şirket, bu durumun ‘mücbir sebep’ olarak kabul edilmesini, Toroslar için EPDK tarafından belirlenen kayıp-kaçak hedeflerinin (2013 yılı) yenilemesini ve artırılmasını istedi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, HABERTÜRK’e yapığı açıklamada, Toroslar’ın başvurusuna işaret ederek, “Konu incelenecek. Henüz kurul gündemine gelmedi” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler