1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Süt-D: Dönüştürülebilir atıklar yerli hammaddedir

Süt-D: Dönüştürülebilir atıklar yerli hammaddedir

Süt-D Başkanı Karaosmanoğlu, geri dönüştürülebilir atıkların yerli hammaddeler arasında sayılması gerektiğini söyledi ve çevre duyarlılığının ürün satın alırken başlaması gerektiğini kaydetti.

Süt-D: Dönüştürülebilir atıklar yerli hammaddedir

Enerji Günlüğü - Süt-D Başkanı Karaosmanoğlu, geri dönüştürülebilir atıkların yerli hammaddeler arasında sayılması gerektiğini söyledi ve çevre duyarlılığının ürün satın alırken başlaması gerektiğini kaydetti.  

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (Süt-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü dolayısıyla, bir açıklama yayınladı. 

Karaosmanoğlu, “Geri Dönüştürülebilirler Ulusal Servetimizdir” başlıklı açıklamada 18 Mart’ın Küresel Dönüşüm Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlandığını hatırlattı ve geri dönüşüm alışkanlığının yaygınlaşması için çağrıda bulundu. Filiz Karaosmanoğlu açıklamasında şunları kaydetti, “Üretirken, tüketirken her yerde farklı atık çıkar. Yaşamımızda faydalı kullanım ömrünü tamamladıktan sonra atık olan ahşap, akü, cam, elektrikli-elektronik eşyalar, kâğıt, metal, plastik, taşıt, tekstil, yağlar gibi geri dönüştürülebilirler kıymetli ham maddelerdir. Hava, su, kömür, petrol, doğal gaz ve minerallerden sonra yedinci doğal kaynak olarak kabul edilen geri dönüştürülebilirler ülkemizin döngüsel ekonomisi için yerli ham maddemiz, ulusal servetimizdir”. 

“DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR ATIKLAR YERLİ HAMMADDEDİR”

Geri dönüştürülebilirlerin “yerli hammaddeler” arasında sayılması gerektiğini belirten Karaosmanoğlu, Küresel Geri Dönüşüm Günü 2023 temasının “Yaratıcı İnovasyon” olarak belirlendiğini söyledi ve “Her birimizin, kentlerimizin, iş dünyasının geri dönüştürülebilirler için yaratıcı fikirleri mühim. Küresel Geri Dönüşüm Vakfı’nın Geri Dönüşüm Kahramanları Ödülü ile yaygın etki yaratmakta. Türkiye başarıları da uluslararası düzeyde gündeme gelmeli. Geri dönüştürülebilirler yerli ham maddemiz, ulusal servetimizdir. Faydalı kullanım ömrünü tamamlayan ürünler ve ambalajları çöp değildir. Her biri sanayimiz için geri dönüştürülebilir ürünler, yerli ham maddelerdir. Endüstrimize işlenmek için girerse yaratacağı istihdam ve katma değerle de ulusal servetimize dahil olurlar” diye konuştu. 

DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİRLER HAMMADDE İHTİYACININ YÜZDE 40’INA DENK GELİYOR

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu (BRI) verilerine göre Geri dönüştürülebilir maddelerin ekonomiye ve gezegene katkısı, dünyanın hammadde ihtiyacının yüzde kırkına ulaşıyor. DFönüştürülebilir maddeler işlenirken 1,6 milyon kişiye de iş imkanı sağlanıyor. Dönüşüm sektörüne her yıl 20 milyon dolar ilave yatırım yapılıyor. 

“ÇEVRE DUYARLILIĞI SATIN ALIRKEN BAŞLAMALI”

Prof. Dr. Karaosmanoğlu, geri dönüştürülebilirler işlendiğinde sera gazı emisyonlarında yılda 700 milyon tonun üzerinde, yani havacılık kökenli salımları dengeleyecek kadar emisyon azaltımı sağlayabildiğini; bu konudaki duyarlılığın ürün satın alırken başlaması gerektiğini belirtti ve “Gerçek ihtiyaçlar dışında tüketim yapmayalım. Atıklarımızı atmayalım, ayrı toplayalım, atıkla değer yaratalım. Ürünlerimizin uzun ömürlü, tamir edilebilir olmasına dikkat edelim. Ürün veya ambalajına atık dedikten sonra atmayalım, ayrı toplayalım. Hangi atığı nereye, nasıl vereceğimizi bilelim. Bilmiyorsak, öğrenelim, ilçe belediyelerimize soralım. Mahallemizde çöp gününü, varsa atıkları ayrı toplama gününü, en yakın geri dönüşüm kutusunun yerini bilelim. Evimizde, okulumuzda, işimizde, tarlada, ormanda, suda atığımızı yönetip, çevremizi, biyoçeşitliliğimizi, iklimimizi koruyalım. Her birimizin ülkemizde geri dönüştürülebilirler için yapacakları var” dedi. 

Filiz Karaosmanoğlu, 02 Mayıs 2023’te İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) 8. İstanbul Karbon Zirvesi’nin düzenleneceğini de duyurdu ve herkesi zirveye katılmaya davet etti.

Önceki ve Sonraki Haberler